Cum alegi vinul potrivit pentru preparatele de pe masa ta

Vinurile se numără printre cele mai consumate băuturi alcoolice din lume, cu peste 10.000 de soiuri diferite. Alb, roșu, rose, sec, dulce, demisec, demidulce, cu arome picante sau fructate, cu textură fină, ușoară sau corpolentă – sunt câteva dintre variante în care se prezintă licoarea lui Bachus. 

Alegerea vinului potrivit cu preparatele pe care le consumăm poate fi secretul succesului unei cine în familie sau unui eveniment de amploare. Descoperă în cele ce urmează cum asociezi corect vinul cu mâncarea din meniu!

Ce vin alegi pentru brânzeturi 

Îți întâmpini prietenii cu un platou delicios de brânzeturi? Trebuie să știi că, în acest caz, cea mai bună alegere este vinul alb sec. În timp ce brânzeturile proaspete ca Chevre, Feta sau Burrata se potrivesc de minune cu un Sauvignon Blanc, aroma brânzei cu mucegai alb – Brie sau Camembert – va fi pusă în valoare de un vin Chardonnay. Poți comanda sortimentele preferate de vinuri de la Carrefour.

Ce vinuri poți asocia cu pastele 

Pastele sunt delicioase și foarte ușor de preparat, astfel că ele reprezintă o opțiune frecventă pentru masa de prânz sau chiar pentru cină. Dacă ai pregătit acasă pastele tale favorite, trebuie să le asezonezi cu un vin pe măsură, care să le intensifice aroma. De exemplu, dacă ești fan paste Quatro Formaggi, Carbonara sau al altor rețete de paste care conțin brânzeturi din abundență mizează pe vinurile seci – de exemplu Feteasca Albă sau Sauvignon Blanc. Pe de altă parte, dacă servești paste cu sos de tomate sau cu pește, alege un vin rose de bună calitate. Pastele cu sos de tomate și carne de vită sau de porc au nevoie de un vin roșu robust, cu aromă intensă, tocmai pentru că aceste preparate culinare au o aciditate ridicată și o textură puternică. Classico Riserva sau Sangiovese Chianti Classico Dentro sunt alegerile care nu te vor dezamăgi.

Vinuri ideale pentru deserturi 

Pentru deserturi, asigură-te că îți completezi minibarul de acasă cu un vin dulce. Chenin Blanc este ideal pentru a acompania o budincă, în timp ce tartele cu fructe pot fi servite alături de un pahar de Gewürztraminer. Prăjiturile care conțin înghețată sau fructe se potrivesc de minune cu un Muscat Ottonel. Dulciurile cu ciocolată neagră trebuie ”completate” de un Zinfandel, un vin de Porto sau un Banyuls. 

Vinuri care acompaniază fructele de mare și peștele 

Pentru fructe de mare și pește vinul alb este întotdeauna cea mai bună alegere. Dacă din meniul tău fac parte preparatele cu somon, alege un vin Chardonnay, care are note intense de vanilie. Sardinele, macroul sau heringul pot fi servite cu un pahar de Pinot Grigio, Riesling, Viognier sau Sauvignon Blanc, în timp ce saramura de crap merge cu un vin sec precum Francusa. Preparatele din file de calcan, biban de mare sau sturion sunt completate de aromele unor vinuri precum Pinot Grigio, Riesling, Chardonnay sec sau Sauvignon Blanc.

Cum alegi vinul pentru preparatele din carne

Carnea de pui și de curcan pot fi servite alături de un vin alb, mai precis un Chardonnay. Pentru o friptură de porc bine făcută poți încerca, însă un Chenin Blanc, în timp ce Pinot Grigio este ideal pentru carnea de rață. 

Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun ce vin să alegi! 

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW