Talibanii ucid civili în Valea Panjshir, ultimul bastion al rezistenței din Afganistan

Vladimir Ionescu (b1tv.ro)

Cel puțin 20 de civili au fost uciși în Valea Panjshir din Afganistan, pe fondul luptelor dintre talibani și forțele de opoziție, potrivit BBC.

Imaginile surprinse pe marginea unui drum prăfuit din Panjshir arată un bărbat îmbracat în haine militare care era înconjurat de luptătorii talibani. Focurile de armă l-au răpus la pământ. Este neclar dacă persoana ucisă era militar, pentru că hainele de combat sunt ceva obișnuit în regiune, însă un martor insista că este vorba despre un civil.

Comunicațiile au fost tăiate în Panjshir, ceea ce a îngreunat transmiterea de informații, dar BBC are dovezi că au fost ucise cel puțin 20 de persoane într-un mod similar.

Una dintre victime a fost Abdul Sami, negustor și tată a doi copii. Sursele locale susțin că bărbatul nu a fugit din calea ofensivei talibane, spunându-le militanților: „Sunt doar un biet proprietar de magazin și nu am nimic de-a face cu războiul”:

Chiar și așa, Abdul Sami a fost arestat și pus sub acuzare pentru că a vândut cartele sim rezistenței anti-talibane. După câteva zile, trupul său neînsuflețit a fost aruncat acolo unde a locuit. Martorii spun că avea semne de tortură pe corp.

Când talibanii au revenit la putere în Afganistan, o singură regiune a rămas în picioare. De altfel, Valea Panjshir devenise cunoscută drept un adevărat bastion al rezistenței afgane. Condusă de Ahmad Shah Massoud, regiunea reușise să respingă de-a lungul vremii atât forțele sovietice, cât și pe cele talibane. Munții care o înconjoară îngreunează orice fel de ofensivă.

De această dată, rezistența din Panjshir a fost condusă de fiul lui Massoud, Ahmad, însă talibanii au declarat victoria săptămâna trecută, publicând imagini cu luptătorii lor când sărbătoreau în regiune.

Rezistența a promis că va lupta în continuare, iar Ahmad Massoud a cerut o „revoltă națională” împotriva talibanilor.

Cum talibanii controlează deja restul Afganistanului, toată atenția s-a mutat pe Valea Panjshir.

Când talibanii au intrat în vale, i-au încurajat pe localnici să se comporte normal.

„Ar trebui să iasă, să își facă activitățile cotidiene”, spunea un purtător de cuvânt, Malavi Abdullah Rahamani.

„Dacă sunt negustori, pot să meargă la magazinele lor. Dacă sunt fermieri, pot să meargă la fermele lor. Suntem aici să îi protejăm, să le protejăm viețile și familiile”, susținea talibanilor.

Chiar și așa, imaginile de la fața locului arată o piață centrală pustie, cu oameni care încearcă să părăsească regiunea.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW