Frontierele se închid una după alta, transmit corespondenții agențiilor internaționale de presă. Aproape 100 milioane de europeni sunt în izolare. Liderii europeni iau măsuri tot mai drastice, în încercarea de a opri propagarea epidemiei cu Covid-19.
Luni, Spania a decis să-și închidă frontierele. Militarii, relatează corespondentul RFI, patrulau luni străzile Madridului, după declararea stării de urgență și plasarea în izolare a aproape tuturor spaniolilor. A fost decretată starea de alertă pentru o perioadă de 15 zile, spaniolii având dreptul să părăsească domiciliile doar pentru a-și procura hrană sau pentru îngrijiri medicale. Madridul a decis de asemenea închiderea tuturor frontierelor terestre.
Anularea Sărbătorii Sfinte
Mai multe orașe spaniole, între care Sevilla, au anulat procesiunile tradiționale ocazionate de Sărbătoarea Sfântă, de la începutul lunii aprilie, care de obicei atrage zeci de mii de turiști din întreagă lume. Celebrările pascale se vor desfășura fără credincioşi.
Sunt închise restaurantele, barurile, discotecile, școlile, universitățile, sălile de cinema în Franța și Luxemburg. În Olanda, chiar și casele de toleranță și cafenelele sunt închise, iar în Irlanda, încă de luni seară au fost închise toate pub-urile.
În Austria sunt interzise adunările cu mai mult de 5 participanți, iar populația este chemată să-și limiteze deplasările la doar strictul necesar. Polițiștii patrulează străzile și pot aplica fără rezerve amenzi recalcitranţilor față de măsurile anunțate de autorități pentru blocarea răspândirii virusului ucigaș.
„Situație de catastrofă”
În Germania, unde frontierele sunt parțial închise, mai multe landuri iau în aceste zile măsuri rapide pentru restrângerea deplasărilor cetățenilor țării. În Bavaria, de pildă, autoritățile locale au intenția să decreteze o „situație de catastrofă”, pentru a putea astfel să mobilizeze mijloace suplimentare, cum ar fi recurgerea la sprijinul armatei în spitale.
În Serbia a fost decretată starea de urgență. Președintele țării, Aleksandar Vucic, a explicat populației adoptarea diverselor măsuri extrem de severe pentru a opri propagarea virusului ucigaș – mergând până la închiderea frontierelor – folosind sintagma „am închis viață pentru a salva viață”.
Pedepse de până la 8 ani închisoare
Polonia a decis sancțiuni extrem de dure pentru cei care nu respectă consemnul la izolare. Au fost închise creșele, școlile, universitățile, restaurantele, barurile, muzeele, magazinele neesențiale. Un cetățean polonez riscă un an de închisoare și 1.000 euro amendă dacă părăseşte carantina ce i-a fost impusă de autoritățile medicale. Această pedeapsă, transmite din Varșovia corespondentul RFI, poate atinge chiar 8 ani de închisoare, în cazul în care un contaminat pune în pericol sănătatea altor persoane.
Moscova mai închide o frontieră și nu exclude măsuri „mai drastice”
Moscova și-a închis deja frontiera cu China și a limitat zborurile către Iran și Coreea de Sud. Săptămâna trecută, Rusia anunță limitarea zborurilor către Uniunea Europeană. „Măsurile proactive de prevenție pe care le-am decis încă în luna februarie, a explicat premierul rus Mihail Michoustin, au permis în mare măsură limitarea propagării virusului ucigaș în Rusia, unde până acum s-a ajuns la doar 63 de cazuri de contaminare cu Covid-19….Va trebui să facem tot posibilul pentru ca situația să nu ajungă la fel ca în alte state”. Până luni, Moscova, orașul deocamdată cel mai lovit de virusul ucigaș, nu-și închisese locurile publice și instituise un sistem de autoizolare de 14 zile pentru persoanele revenite în țară din țări afectate de pandemie. Capitala Rusiei a decis de asemenea să lase în seama părinților decizia dacă își trimit sau nu copiii la școală. Primul ministru rus a anunțat punerea în funcțiune a unui sistem de alertă, activ 24 ore din 24, pentru a informa cetățenii ruși prin rețelele de socializare asupra evenimentelor legate de evoluția pandemiei, precum și a unei linii telefonice speciale. În fața epidemiei mondiale cu coronavirus, Agenția rusă pentru control sanitar a recomandat cetățenilor ruși să evite deplasările în străinătate.