20.5 C
București
luni, 12 aprilie

Rezultate, încă provizorii, ale alegerilor legislative din Bulgaria. Pe primul loc, coaliţia premierului Boiko Borisov

Bulgarii și-au ales duminică parlamentarii. 6,7 milioane de cetăţeni au fost chemaţi să-i aleagă pe viitorii 240 de membri ai Adunării Naţionale de la Sofia. Un scrutin marcat de restricții sanitare severe impuse de un al treilea val al pandemiei.

Coaliția formată din partidul de centru-dreapta “Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”(GERB) și partidul de dreapta “Uniunea forțelor democratice”(UDF), susținătoare a premierului Boiko Borisov, la putere din

2009, se situează pe primul loc în urma scrutinului legislativ de duminică, cu 25,7% din voturile exprimate. Coaliția adversară, alcătuită din cinci partide conduse de Partidul Socialist, se află – provizoriu, până la rezultatele finale – pe poziția a doua, cu 17,6% din voturi, dar cu șanse să ajungă la 20%.

În total, 6.986 candidați reprezentând 22 partide politice și 8 coaliții și-au disputat cele 240 locuri în parlamentul bulgar. Potrivit legislației în vigoare, partidele, coalițiile au nevoie de minimum 4% din voturi pentru a putea accede în forul legislativ. Rezultatele finale nu vor fi cunoscute înainte de joi, 8 aprilie.

Surpriza: animatorul de televiziune Slavi Trifonov

Deși se situează pe primul loc ca număr de voturi, coaliția lui Boiko Borisov a pierdut în jur de 9 procente față de alegerile precedente din 2017, compromisă de scandalurile de corupție și de nemulțumirile din ce în ce mai mari ale populației. Așa este explicat faptul că noul partid al animatorului de televiziune Slavi Trifonov, cunoscut pentru criticile vehemente rostite direct pe posturile de televiziune la adresa guvernului, ajunge acum, conform primelor rezultate provizorii, la un scor situat între 15 și 17% din voturi, devenind astfel un partener de neocolit în perspectiva formării unei coaliții de guvernare.

O lovitură dură a primit Partidul Socialist, care trece de la 28% la sub 20% din voturi. În total, spun în acest moment analiștii politici locali, șapte partide ar putea intra în parlament, depășind bara de 4% din voturi. O fragmentare a peisajului politic ce nu prevestește nimic bun pentru viitorii conducători ai țării. Niciun partid nu pare să obțină singur o majoritate în parlament necesară adoptării de legi.

Premierul Boiko Borisov a apărut duminică seară târziu pe contul său de Facebook pentru a lansa un apel la uniune națională și la formarea unui guvern de experți pentru a gestiona criza sanitară.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. BULGARIA 8.18 DUMNEZEU 8, TISBITUL 8, ILIE 8, Ilie TISBITUL 18; Bulgaria 14 MARIA 14; BULGA.RIA. BULGA-Bulgari, RIA-Rai. Bulgarii Raiului (definitie cereasca). Bulgarii de zapada aruncati din Casa Raiului in care stau intre anii 2004-2070.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW