20.4 C
București
joi, 13 mai

Teama de posibile „atacuri interne” planează asupra învestiturii lui Joe Biden

Responsabili ai forțelor armate americane și-au exprimat duminică, într-o convorbire cu jurnaliști de la Associated Press, îngrijorarea legată de riscul unor noi violenţe cu prilejul ceremoniei de învestitură a lui Joe Biden, de la 20 ianuarie. Interesant este însă faptul că oficialii militari s-au arătat îngrijorați de riscul unor atacuri venite chiar din interiorul forțelor de apărare mobilizate să asigure securitatea ceremoniei, a președintelui ales și a personalităților invitate la eveniment. Riscul unui astfel de scenariu catastrofal a incitat FBI și Armata să procedeze la un control sever al celor circa 25.000 membri ai Gărzii naționale veniți în capitală pentru întărirea apărării contra unor posibile violenţe. Ministrul Apărării, Ryan McCarthy, a declarat duminică pentru Associated Press că înalții oficiali militari sunt conștienți de această potențială amenințare. El a prevenit comandanții să fie în permanenţă atenți la apariția oricăror probleme apărute în rândul membrilor Gărzii naționale amplasați în zona Capitoliului. „Este examinată de două ori, chiar de trei ori fiecare persoană angajată în actuala operațiune”, a declarat McCarthy, precizând că membrii Gărzii naționale au fost instruiți în mod special pentru a putea identifica potențiale pericole interne, chiar în cadrul forțelor de securitate.

Măsuri fără precedent pentru asigurarea securității ceremoniei din 20 ianuarie

Așa cum s-a anunțat, în jur de 25.000 de membri ai Gărzii naționale din întreaga țară s-au deplasat la Washington DC. Este un număr dublu față de efectivele mobilizate la ceremoniile de învestitură precedente. În plus, toți sunt înarmați. Atât armata, dar acum și FBI fac verificări pentru a descoperi în rândul acestor forțe posibile conexiuni cu extremiștii. FBI derulează un atent proces de verificare a fiecărui membru al Gărzii naționale venit la Washington. Acest control a implicat verificarea bazei de date a fiecărei persoane pentru a-i vedea antecedentele, a descoperi eventuale informații îngrijorătoare.

De ce sunt luate aceste măsuri extrem de severe? Violențele ce au avut loc la 6 ianuarie, spun oficiali militari americani, au fost alimentate de Donald Trump, de elemente ale extremei drepte și alte grupuri radicale violente care au crezut în acuzațiile nefondate potrivit cărora alegerile au fost fraudate – afirmații respinse de numeroase tribunale, de Ministerul Justiției și de responsabili inclusiv republicani din principalele state-cheie ale țării. În cazul violențelor din 6 ianuarie, a recunoscut ministrul McCarthy, au fost elemente care au favorizat luarea cu asalt a Capitoliului. Până în acest moment, doar câțiva militari în activitate și membri ai Gărzii naționale au fost arestați sub acuzația de a fi fost implicați în vreun fel la asaltul asupra Capitoliului.

După evenimentele respective, Ministerul american al Apărării și-a intensificat eforturile pentru a depista și elimina elemente extremiste din rândul forțelor armate. „Noi facem tot ce ne este în putință pentru eliminarea extremismului la Ministerul Apărării”, a declarat Garry Reid, directorul Serviciilor de informații din Ministerul Apărării. „Este interzisă personalului militar apărarea activă a doctrinei, ideologiei sau a cauzei bandelor extremiste sau criminale”, a subliniat el într-o declarație pentru CNN. Într-o recentă scrisoare adresată trupelor americane, șefii de Stat Major ai întregii armate a Statelor Unite au subliniat că violențele din 6 ianuarie „au fost incompatibile cu statul de drept”.

Grupurile extremiste, au mai dezvăluit pentru CNN responsabili militari americani, încearcă insistent să pătrundă în rândurile armatei americane cu scopul de a se instrui, a câștiga experiență și expertiză militară. Se încearcă de asemenea recrutarea de elemente din rândul armatei la sprijinirea cauzei extremismului.

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. Joseph Robinette Biden Jr. – al 46-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii. 4 MARY, 6 CHRIST, 6 ELIJAH; 4+6=10 GESU CRISTO 10, ELIA 10; 4×6=24 ELIAS TISBITA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW