sâmbătă, 11 iulie, 2020
18.7 C
București

Cum își croiește viitorul politic Vladimir Putin: în primul rând, un guvern nou axat pe relansarea economică

Corespondenții presei străine la Moscova au urmărit cu mare interes ce a vizat de fapt Vladimir Putin prin schimbarea radicală operată recent în componenţa noului guvern, începând cu primul-ministru. Corespondentul ziarului “Les Echos” remarcă faptul că președintele rus “a bulversat pur și simplu polul economic” al Executivului.

Ne amintim, spre marea surprindere a lumii politice moscovite, în funcția de premier a fost numit Mihail Michustin, persoana din echipa de la Kremlin ce se bucură de cea mai mare încredere a președintelui Putin, iar în funcția – la fel de importantă, de prim vicepremier – a fost desemnat Andrei Beloussov, fost consilier personal al președintelui Putin pentru probleme economice, în locul lui Anton Siluanov, care rămâne totuși în postul de ministru al Finanțelor. Ministerul Economiei i-a fost încredințat lui Maxim Rechetnikov, un reputat guvernator regional. Acesta l-a înlocuit pe Maxim Orechkin. Două figuri din polul economic rămân totuși în funcții: Denis Manturov, la Industrie și Comerț, și Alexandre Novak, la Energie. Aceștia din urmă , spune corespondentul “Les Echos”, sunt apropiați “uliilor” de la Kremlin. Fără surprize, alte “piese grele” au rămas pe posturi: Serghei Lavrov la Afacerile Externe, Serghei Choigu, la Apărare, și Vladimir Kolokoltzev la Ministerul de Interne. Interesant !!!

Mari proiecte naționale

Mihail Michustin, fostul “patron” al Fiscului, devenit prim-ministru, și-a dorit și el o echipă după imaginea sa, alcătuită din persoane “eficiente”. Și iată cum a procedat: Printre viceprim-miniştri figurează îndeosebi un bun prieten al sau, Marat Khusnulin, la fel de necunoscut publicului. Este fost adjunct al primarului Moscovei, în competența căruia s-a aflat coordonarea impresionantei dezvoltări urbane a capitalei, începând cu modernizarea transportului public moscovit.

Într-o economie amenințată cu stagnarea, unde puterea de cumpărare nu a încetat să scadă în ultimii cinci ani, principala provocare a noului guvern va fi relansarea “proiectelor naționale” ale Kremlinului. Este vorba de un ambițios program în valoare de 375 miliarde de euro, destinate investițiilor – până în 2024 – în 12 sectoare ale economiei, de la Transporturi la Sănătate. Este un program ce nu a reușit să facă vreun progres în utimii doi ani, spre nemulțumirea lui Putin, în special din cauza blocajelor birocrației și a corupţiei.

Premierul Michustin a promis “schimbări reale” și s-a angajat să amelioreze climatul afacerilor. Angajament ce surprinde, având în vedere, spun surse politice ruse, că este vorba de o țară “unde investițiile private rămân slabe și unde sistemul judiciar este dependent de jocurile puterii”.

Andrei Belousov este văzut ca “șeful de orchestră” al procesului de relansare economică, dar este cunoscut ca unul dintre principalii susținători ai celor care au declanșat urmărirea judiciară împotriva Baring Vostok, cel mai vechi și cunoscut Fond de investiții. Printre persoanele din conducerea acestui fond arestate în urmă cu un an s-a aflat și francezul Philippe Delpal. Semne de întrebare a ridicat însă decizia de numire, recent, a lui Igor Krasnov, fost șef adjunct al comisiei de anchetă în scandalul Baring Vasdtok, în funcția importantă de procuror general. O promovare ce-i neliniștește pe liberalii din lumea afacerilor în Rusia proaspăt zdruncinată de schimbările mai mult decât surprinzătoare în planul economiei.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Prima lansare a unui satelit experimental din România – Globar

Compania românească CryptoDATA a lansat cu succes în stratosferă primul ansamblu de echipamente...

Oamenii de ştiinţă avertizează asupra unui val de leziuni asociate COVID-19

Beatrice Spătaru (gds.ro) Oamenii de ştiinţă au avertizat miercuri asupra...

Mărirea capacităţii de stocare a energiei, pentru a impulsiona procesul de decarbonizare

De la sesiunea plenară a PE: Comisia Europeană estimează că Uniunea va trebui să...

Ca la ei, la nimenea

Neculai Crețu Bucureștiul este împărțit în șase sectoare. Fiecare sector...