vineri, 27 martie, 2020
13.2 C
București

Brexit: Parlamentul britanic a aprobat definitiv acordul cu Bruxellesul privind plecarea din UE la 31 ianuarie

Potrivit corespondenților francezi la Londra, citați de “Les Echos” și RFI, parlamentul britanic a aprobat în cele din urmă acordul cu UE vizând plecarea Regatului Unit din Uniune la termenul și cu conținutul dorit de Boris Johnson, respectiv la 31 ianuarie 2020. Legea urmează a fi promulgată de Regina Elisabeta a II-a, iar Parlamentul European va dezbate acordul respectiv în următoarele zile.

Sub presiunea Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic), Camera Lorzilor a votat în cele din urmă textul neschimbat al acordului negociat de premierul Boris Johnson. Camera Comunelor, reamintesc sursele londoneze, citate de RFI, respinsese miercuri toate cele cinci amendamente formulate la textul guvernamental, ceea ce însemna, din nou, un du-te-vino între cele două camere. În joc se află inclusiv amendamentul prin care Camera Lorzilor introducea dreptul cetățenilor din alte țări europene de a primi documente atestând dreptul de a rămâne pe teritoriul Regatului Unit și după Brexit. Camera Lorzilor precizase că un certificat pe hârtie îi apără pe cetățenii europeni de discriminare, în principal pe piața muncii. Guvernul Johnson respinge ideea certificatelor scrise, considerând că acestea ar echivala cu acte de identitate, la fel ca cetățenii britanici. Problema în dezbatere îi privește inclusiv pe cetățenii de origine română care, ca număr, sunt pe locul al doilea după polonezii instalați în Regatul Unit. Acest amendament, ca și celelalte patru, au fost respinse cu majoritate de voturi în Camera Comunelor, unde conservatorii lui Boris Johnson dispun de 365 deputați din totalul de 650.

Ce urmează

Legea urmează să fie promulgată de către regina Elisabeta a II-a, după care acordul negociat de Johnson cu Bruxellesul va fi dezbătut și, după toate probabilitățile, ratificat în Parlamentul European. Astfel, Marea Britanie va înceta să mai facă parte din Uniunea Europeană la 31 ianuarie. Conform acordului Brexit, urmează o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020. Până atunci, relațiile Londrei cu UE vor fi guvernate de regulile europene, fiind apoi înlocuite cu cele negociate în perioada de tranziție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sesiunea plenară specială a PE: Deputații europeni solicită un răspuns mai unitar dat de UE pandemiei de Covid-19

687 de deputaţi au participat joi, 26 martie, la Bruxelles, la primul vot din cadrul plenarei speciale a PE...

Guvernul a decis amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni

Guvernul a decis în şedinţa de azi amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Premierul Ludovic...

Poșta Română păstrează trimiterile extracomunitare până la 30 de zile

Poşta Română amintește tuturor clienților care, în perioada stării de urgență, au de ridicat trimiteri de la...

O firmă din Brașov sancționată de ANAF deși controalele fiscale sunt oprite

Într-un e-mail primit pe adresa redacției, o companie din Brașov, Haff Campers, acuză că, deși controalele fiscale...

TRENDING

30.656 locuri de muncă vacante la nivel naţional

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind...

Dunwell – 13.000 mp tranzacţionaţi în această vară 

Dunwell, prima și singura agenție de brokeraj...