vineri, 21 februarie, 2020
4 C
București

Brexit: Parlamentul britanic a aprobat definitiv acordul cu Bruxellesul privind plecarea din UE la 31 ianuarie

Potrivit corespondenților francezi la Londra, citați de “Les Echos” și RFI, parlamentul britanic a aprobat în cele din urmă acordul cu UE vizând plecarea Regatului Unit din Uniune la termenul și cu conținutul dorit de Boris Johnson, respectiv la 31 ianuarie 2020. Legea urmează a fi promulgată de Regina Elisabeta a II-a, iar Parlamentul European va dezbate acordul respectiv în următoarele zile.

Sub presiunea Camerei Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic), Camera Lorzilor a votat în cele din urmă textul neschimbat al acordului negociat de premierul Boris Johnson. Camera Comunelor, reamintesc sursele londoneze, citate de RFI, respinsese miercuri toate cele cinci amendamente formulate la textul guvernamental, ceea ce însemna, din nou, un du-te-vino între cele două camere. În joc se află inclusiv amendamentul prin care Camera Lorzilor introducea dreptul cetățenilor din alte țări europene de a primi documente atestând dreptul de a rămâne pe teritoriul Regatului Unit și după Brexit. Camera Lorzilor precizase că un certificat pe hârtie îi apără pe cetățenii europeni de discriminare, în principal pe piața muncii. Guvernul Johnson respinge ideea certificatelor scrise, considerând că acestea ar echivala cu acte de identitate, la fel ca cetățenii britanici. Problema în dezbatere îi privește inclusiv pe cetățenii de origine română care, ca număr, sunt pe locul al doilea după polonezii instalați în Regatul Unit. Acest amendament, ca și celelalte patru, au fost respinse cu majoritate de voturi în Camera Comunelor, unde conservatorii lui Boris Johnson dispun de 365 deputați din totalul de 650.

Ce urmează

Legea urmează să fie promulgată de către regina Elisabeta a II-a, după care acordul negociat de Johnson cu Bruxellesul va fi dezbătut și, după toate probabilitățile, ratificat în Parlamentul European. Astfel, Marea Britanie va înceta să mai facă parte din Uniunea Europeană la 31 ianuarie. Conform acordului Brexit, urmează o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020. Până atunci, relațiile Londrei cu UE vor fi guvernate de regulile europene, fiind apoi înlocuite cu cele negociate în perioada de tranziție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Ministrul Economiei: „Va trebui să facem o închidere a capacităților de cărbune”

Ca să atingem ținta de 30,7% energie regenerabilă, va trebui să facem ușor-ușor o închidere a capacităților...

CFR Călători speră să obțină 250 milioane lei pentru investiții

CFR Călători are nevoie de 250 de milioane de lei pentru proiectul său de investiţii „CFR renaşte”,...

Alarmă la Berlin: Angela Merkel recunoaște și denunță “otrava” rasismului existentă în societatea germană

După cele două atacuri cu armă din orașul Hanau, nu departe de Frankfurt, a căror motivație - reieșită din...

Când se depune declarația privind „beneficiarii reali” ai societăților comerciale

Oficiul Național al Registrului Comerțului a operaționalizat „Registrul beneficiarilor reali ai societăţilor”, ca urmare a doptării unei...

TRENDING

ANUNŢ LANSARE ACHIZIȚIE LUCRĂRI PRIN PROCEDURĂ COMPETITIVĂ

AMBRO S.A., cu sediul în Suceava, Calea Unirii...

Raben Group deschide primul depozit din Bulgaria, la Sofia

Raben a deschis primul depozit din Bulgaria, în...