11.5 C
București
miercuri, 21 octombrie

Tencuiala pentru fațada casei – Cum alegi textura și culoarea?

Tencuiala decorativă este materialul cel mai des folosit pentru fațadele caselor, având o serie de calități care o plasează pe primul loc în topul preferințelor. Este ieftin, ușor de procurat, asigură un grad ridicat de protecție zidăriei și conferă, totodată, un aspect estetic plăcut întregii construcții.

Un alt mare avantaj pe care îl are tencuiala decorativă este disponibilitatea într-o gamă foarte variată, existând mai multe tipuri de material, cu texturi și compoziții diferite. Astfel, tencuiala decorativă poate fi aplicată, cu ușurință, pe orice tip de suprafață și poate rezista mult timp,  chiar și în zonele cu o climă mai neprietenoasă. Unul dintre secretele rezistenței îndelungate stă în alegerea texturii și a culorilor potrivite, care trebuie să se facă în funcție de aspectul estetic, de stilul locuinței, dar și de clima și zona în care se află construcția. Acum, că ți-am dezvăluit acest secret, te învățăm și cum trebuie să procedezi ca să alegi, corect, tencuiala pentru fațadă. 

Câte tipuri de texturi există?

În cazul tencuielii decorative, indiferent că vorbim de cea care se aplică la exterior sau de cea pentru interior, vom întâlni trei tipuri distincte de texturi, care se deosebesc prin granulația specifică:

  • Tencuiala fină – materialele din această categorie au o granulație mică, între 0,5 și 1,5 milimetri. Datorită texturii fine, acest tip de tencuială conferă fațadei un aspect neted, fără asperități.
  • Tencuiala driscuită–i se mai spune și tencuială periată, dar este cunoscută mai ales ca „bob de orez”. Aceasta are un aspect omogen, iar granulațiile sunt cuprinse între 1,5 și 2 milimetri. Fațadele decorate cu acest tip de tencuială au un aspect uniform, cu ușoare asperități.
  • Tencuiala striată–cei mai mulți constructori îi spun „scoarță de copac”, datorită aspectului specific pe care îl conferă suprafețelor. Are o granulație mare, cuprinsă între 2 și 3 milimetri, și, datorită striațiilor, se aplică pe un strat de grund în aceeași nuanță.

Cu cât granulația este mai mare, cu atât vei avea nevoie de mai mult material, iar grosimea tencuielii trebuie să fie egală cu granulația sa. Nu trebuie să aplici pe toată  fațada un singur tip de textură, ci poți face unele combinații, care vor oferi un aspect estetic deosebit.

Sfaturi pentru alegerea culorilor

În principiu, alegerea culorilor pentru fațadă este o chestiune de gust și ține de preferințele fiecăruia, însă, trebuie să ții cont și de câteva sfaturi practice, dacă vei ca alegerea să fie una inspirată. Iată care sunt acestea:

  • Ține cont de dimensiunea casei – În cazul construcțiilor de mici dimensiuni, este indicată folosirea culorilor deschise, pentru că acestea creează iluzia unui spațiu mai mare. Nuanțele mai închise sunt recomandate în cazul construcțiilor mai impunătoare.
  • Adaptează culoarea la mediul înconjurător – o casă trebuie să se încadreze perfect în peisajul zonei în care este construită, astfel că nuanța aleasă pentru fațadă nu trebuie să facă notă discordantă cu alte culori predominante din mediul înconjurător.
  • Folosește tonuri mai închise pentru locuințele expuse la praf și poluare – praful, intemperiile și elementele poluante din atmosferă sunt principalii inamici ai unei tencuieli decorative de exterior. Dacă locuința este construită într-o zonă aglomerată, cu mult praf și poluare, folosește culori mai închise pentru fațadă, pentru ca murdăria și petele să fie mai greu vizibile.
  • Nu folosi mai mult de 4 culori. Nu este obligatoriu să folosești o singură culoare la decorarea fațadei, texturile policromatice fiind atractive din punct de vedere vizual, dacă sunt realizate cu gust. Găsește o combinație de culori care să nu ofere casei un aspect pestriț, iar numărul de culori folosite nu trebuie să fie mai mare de patru.

Urmând aceste sfaturi vei reuși să dai fațadei locuinței un aspect estetic foarte plăcut, care se va păstra multă vreme, fără intervenții majore.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW