Nu mai este deloc un secret că majoritatea cumpărăturilor pe care oamenii le fac au la bază o nevoie puternică sau o emoție. Fie că te pregătești să amenajezi un magazin nou sau că te asiguri că urmezi ultimele tendințe în retail, ține cont de aspectele de mai jos.
Vitrina de exterior
Totul începe de la vitrina exterioară, aceasta fiind primul contact vizual pe care clientul îl are cu magazinul tău. Dacă vinzi produse de larg consum, pune-le în valoare pe cele mai bine vândute, pe cele populare sau care se potrivesc perioadei de vânzări, fără să aglomerezi inutil vitrina. Păstrează un stil cât mai aerisit, cu afișarea prețurilor pentru produsele expuse sau promovarea promoțiilor active.
În situația în care magazinul tău este unul exclusivist, cu produse premium sau de lux, mergi pe creativitate combinată cu un design minimalist. Poți căuta inspirație pe la brandurile internaționale specifice nișei tale. Astfel, creează o vitrină care să spună o poveste adaptată publicului tău țintă. Nu se recomandă afișarea prețurilor, iar promoțiile trebuie să fie vizibile într-un mod subtil, integrate în conceptul vizual specific perioadei de reduceri, cum ar fi Black Friday.
Atractivitatea vitrinei de exterior este foarte importantă, deoarece ea creează prima impresie în mintea cumpărătorului. Alege să te remarci așa încât clienții să pășească în magazinul tău.
Iluminatul face diferența
Într-un magazin, lumina contează cu adevărat, iar aceasta trebuie să pună în valoare atât produsele comercializate, cât și întreg spațiul interior. Poți merge cu încredere pe soluții profesionale dedicate, cum ar fi proiector led.
Acest tip de iluminat reprezintă un trend în retail, care redă o lumină plăcută ochiului uman, cu o durată lungă de funcționare. Deși nu există neapărat o regulă generală, se recomandă să alegi o lumină neutră, suficient de puternică, pentru a evidenția caracteristicile majorității produselor. Totuși, dacă produsele magazinului sunt de lux, poți opta pentru o lumină mai caldă, cu efect de umbră. În plus, astfel de produse sunt puse în valoare și de lumina încorporată din vitrine.
Amenajarea mobilierului
Există patru tipuri de amenajare a mobilierului, după cum urmează:
- Amenajarea dreaptă în grilă, în care clientul își alege singur traseul prin magazin.
- Amenajarea cu circulație aspirată, care presupune un anumit sens de circulație printre raioane.
- Amenajarea oblică îmbină detalii din primele două amenajări.
- Amenajarea cu circulație liberă, în care fiecare raion are o tematică diferită și îi redă clientului impresia că se află în magazine diferite.
În concluzie, modul în care amplasezi mobilierul determină traseul pe care cumpărătorii îl fac în magazinul tău. Cum designul și funcționalitatea sunt absolut necesare, integrează toate elementele din magazin, inclusiv case de marcat sau cabine de schimb, în așa fel încât să nu creezi aglomerație sau confuzie. Reține faptul că amenajarea trebuie să determine o experiență bună de shopping.
Atractivitatea produselor
În primul rând, asigură-te că produsele sunt mereu aranjate corespunzător. Produsele populare, aflate la mare căutare, trebuie să fie ușor de găsit cu privirea. Mai exact, ar fi ideal să fie la nivelul ochilor cumpărătorului. De asemenea, mergi pe produse complementare amplasate strategic lângă produsul vedetă.
Unele studii confirmă faptul că mulți cumpărători încep explorarea din partea dreaptă. Dacă vrei să ții cont de această tendință, alege să așezi aici produse care să creeze un impuls în mintea clienților.
Atmosfera generală
Profită de faptul că simțurile umane, mai ales cele olfactive și auditive, stimulează comportamentul în a face cumpărături. Așadar, mirosul și muzica se dovedesc a fi foarte importante în atmosfera generală din magazinul tău. Poți alege o muzică instrumentală, clasică sau, de ce nu, jazz. Important este să reflecte personalitatea vizitatorilor, conceptul magazinului și să fie în surdină. În privința mirosului, testează parfumuri aromatice, dar nu foarte intense.
Acestea sunt tendințele și bunele practici pentru ca magazinul să atragă clienți și vânzări. Încearcă să ții cont de ele și să rezolvi din aspectele pe care poate până acum nu le considerai atât de importante. La nevoie, cere chiar părerea clienților tăi pentru a te asigura că experiența de shopping este așa cum își doresc.