Rusia respinge datele reale ale incidentului și califică operațiunea dronei americane o ”provocare”
Washingtonul a acuzat Moscova că a percutat marți o dronă americană Reaper deasupra Mării Negre, provocând prăbușirea ei în apele internaționale, versiune pe care Rusia o respinge. ”Drona noastră MQ-9 efectua o operațiune de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și percutată de un avion rus, antrenând prăbușirea ei”, a declarat generalul James Hecker, comandantul forțelor aeriene americane în Europa și care confirmă informații difuzate de Agenția France Presse mai devreme. Generalul Hecker precizează că înaintea coliziunii avionului de vânătoare rus Su-27 cu drona americană, avariindu-i elicea, avionul a emis jeturi de carburant și a survolat drona în mai multe rânduri. De subliniat că este pentru prima oară de la începerea invadării Ucrainei când o țară membră a NATO care susține această țară agresată recunoaște pierderea unui echipament militar în această regiune extrem de inflamabilă. A fost comis ”un act periculos de către ruși”, a subliniat înaltul ofițer american, avertizând însă că ”dronele Statelor Unite și ale aliaților lor vor continua să opereze în spațiul aerian internațional”. A cerut Rusiei un ”comportament profesional”…”acțiunile agresive ale echipajelor ruse putând să ducă la neînțelegeri și la escaladări involuntare”, a insistat armata americană în același comunicat.
John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe pentru probleme militare și de securitate, a denunțat ”actul necugetat” al rușilor, reamintind că au mai avut loc în trecut interceptări ruse de drone americane, dar acest incident ”este unic”, soldându-se cu pierderea dronei respective. Așa cum s-a anunțat încă de marți seară, Departamentul de Stat american l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, în timp ce ambasadoarea Statelor Unite la Moscova, Lynne Tracy, a adresat un mesaj Ministerului Rus de Externe. ”Suntem în contact direct cu rușii, la nivelul celor mai înalți responsabili, pentru a le transmite puternica noastră dezaprobare față de această interceptare”, a declarat presei și purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price.
Dezmințire greu credibilă
Armata rusă a respins acuzația că a provocat prăbușirea dronei americane, recunoscând doar că două avioane ruse au interceptat drona respectivă. Potrivit versiunii evocate de Ministrul rus al Apărării, ”în urma unei manevre brutale, drona MQ-9 a început un zbor necontrolat, cu pierdere de înălțime și lovind în final suprafața apei”, adăugând că avioanele ruse nu au deschis focul și nu au avut vreun contact cu drona americană, revenind fără probleme la baza lor. Mai mult, Ministerul rus al Apărării susține că drona americană ”a fost detectată de fapt în zona peninsulei Crimeea, avansând în direcția frontierelor Federației Ruse”.
”Respingem versiunea Rusiei privind incidentul”, a declarat pentru CNN John Kirby, adăugând că Statele Unite au luat deja măsuri pentru recuperarea aparatului.
Declarația ambasadorului rus după discuția avută la Departamentul de Stat, reluată de posturile de televiziune internaționale, este departe de a calma tensiunea, schimbul de replici dintre Rusia și Statele Unite. După ce a susținut că Rusia nu dorește confruntare cu Statele Unite, că nu vrea ajungerea la incidente involuntare, Anatoli Antonov a reluat versiunea Ministerului rus al Apărării, care dezminte că un avion rus a intrat în contact cu drona americană. În plus, el a susținut că Moscova ar fi prevenit că spațiul aerian unde a avut loc incidentul era identificat ca o zonă de operațiuni militare speciale. ”Noi am prevenit să nu se intre”, să nu pătrundă nimeni în zona respectivă, a susținut Anatoli Antonov, cerând Statelor Unite să spună cum ar reacționa dacă o dronă rusă s-ar apropia de New York sau San Francisco. Moscova vede acest incident ca ”o provocare”, a mai declarat el, citat de agenția rusă de presă RIA Novosti.