Tensiuni între Moscova și Washington legate de situația de la frontiera Rusiei cu Ucraina. În discuție, o nouă întâlnire Putin-Biden

Șefii de Stat Major militari rus și american au purtat marți, 23 noiembrie, o convorbire telefonică, în plină tensiune între Rusia și Occident în jurul situației de la frontieră Rusiei cu Ucraina. Într-un comunicat, generalul Valeri Gherasimov a informat că discuția cu omologul sau american Mark Milley s-a axat pe probleme privind «securitatea internațională», fără a oferi detalii. Pentagonul a precizat că în cadrul convorbirii a fost făcut un schimb de opinii privind «reducerea riscurilor». De altfel, în ultimele zile, remarcă «Le Figaro», Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană nu au încetat să-și exprime preocuparea în legătură cu mișcările de trupe ruse în jurul Ucrainei, teatru, începând din 2014, al unui conflict între Kiev și separatiştii pro-ruși din estul țării.

«Contact» prevăzut între Biden și Putin

Marți, 23 noiembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a acuzat Washingtonul că a efectuat recent exerciții aeriene periculoase, fără a preciza data lor exactă. A subliniat însă că la exercițiile americane «Global Thunder», zece bombardiere strategice americane s-ar fi antrenat să facă uz de arme nuclerare contra Rusiei atât din Est, cât și din Vest. Săptămâna trecută, Vladimir Putin a acuzat și el faptul că bombardiere strategice occidentale s-au apropiat până la 20 km de frontiera Rusiei. În acest context încordat, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, citat de «Le Figaro», a declarat luni că «un contact» nou între Vladimir Putin și Joe Biden este avut în vedere, dar «data și alți parametri sunt încă în discuție». În mod sigur, spune Lavrov, subiectul Ucraina va fi una dintre temele întâlnirii.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW