După ce a anunţat că, în România, canabisul ar putea fi legalizat, în scopuri medicale, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost criticat de mai multe voci din coaliţia de guvernare PSD-ALDE.
Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a declarat, miercuri, pentru jurnaliştii de la Mediafax, că problema nu este legalizarea pentru persoanele bolnave de cancer, ci derapajele care ar putea să apară după adoptarea unui astfel de proiect.
,,Pentru persoanele bolnave de cancer este un medicament. Problema nu este legalizarea pentru persoanele bolnave de cancer, ceea ce este un lucru medical just, ci ca sub această iniţiativă să nu intervină traficul de canabis. Suntem o ţară în care derapajele au avut loc frecvent şi bunele intenţii de multe ori au fost deturnate. Deci problema indicaţiei pentru bolnavul canceros a canabisului este una şi este un lucru corect, iar problema gestionării stupefiantelor în această ţară, în ansamblul ei, este altă problemă care trebuie să fie un prilej de vigilenţă în cea mai mare măsură, pentru că am mai văzut abuzuri”, a declarat deputatul PSD, potrivit Mediafax.
Fostul ministru al Sănătăţii şi senator UDMR, Cseke Attila, este de părere că o astfel de măsură ar trebui analizată de o comisie de specialişti, nu de ministrul Finanţelor.
„Eu n-am înțeles de ce această afirmație, această măsură care se discută, a venit de la Ministerul de Finanțe și de la ministrul de Finanțe. Nu înțeleg care este atribuția Ministerului de Finanțe în acest domeniu. Cred că dacă există o comisie de specialiști, care analizează oportunitatea legalizării canabisului în scopuri medicale, orice fel de comentariu, orice fel de punct de vedere, o eventuală decizie în sensul legalizării sau nu va trebui și trebuie făcută de Ministerul Sănătății și de ministrul Sănătății”, a afirmat la RFI senatorul UDMR Cseke Attila.
La 16 ianuarie, a fost depusă, la Strasbourg, o propunere de rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicinale. În text se subliniază că este necesar ca Comisia și autoritățile naționale să coopereze la stabilirea unei definiții juridice a canabisului utilizat în scopuri medicale și să facă o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis aprobate de EMA sau de alte agenții de reglementare, canabisul terapeutic care nu este susținut de studii clinice și alte utilizări ale canabisului (de exemplu, recreaționale sau industriale).
De asemenea, se consideră că cercetarea privind eventualele beneficii ale medicamentelor provenite din canabis și ale canabisului în general a fost subfinanțată și ar trebui abordată în mod corespunzător în cadrul celui de-al nouălea program-cadru și în cadrul programelor naționale de cercetare, pentru a explora, printre altele, posibilele utilizări ale THC, CBD și ale altor canabinoide în tratamentul medical, precum și efectele acestora asupra corpului uman.
Rezoluţia a fost adoptată de europarlamentari la 14 februarie.
TREBUIE SA INTELEGETI CA PENTRU O TARA INAPOIATA ECONOMIC, SOCIAl, CULTURAL SI DEMOGRAFIC, CA A NOASTRA DUPA 30 DE ANI DE pesedism FEROCE, NU MAI AVEM ALTE SURSE DE VENITURI DECAT DROURILE (CANABIS) SI PROSTITUTIA, TOVARASI DOMNI !
” Desteptilor” si ” frumosilor „, de fapt cu ce va deranjeaza Teodorovici ?!
Ori sunteti pe invers ?!…. fara ghilimele.