Izolarea pereților exteriori asigură pentru locuință un mediu plăcut pe toată perioada anului, punând o „barieră” între temperaturile exterioare și cele din interior. Acest tip de izolație oferă numeroase avantaje, însă este important să iei în considerare produsele utilizate pentru construirea clădirii: cărămidă, blocuri de BCA, lemn etc.
Alege din materialele pentru termoizolații de la macostore.ro si bucură-te întotdeauna de temperaturile perfecte, confort și relaxare la tine în locuință.
6 sfaturi practice pentru termoizolarea pereților exteriori
Alege materialul potrivit pentru termoizolare
- Vata minerală – poate fi de sticlă sau bazaltică. Ambele materiale izolează foarte bine termic și acustic locuința. Vata bazaltică are un coeficient de conductivitate termică mai mare, spre deosebire de vata de sticlă.
- Polistirenul – fie acesta expandat sau extrudat, cel din urmă oferind un plus de izolație locuinței, este utilizat atât pentru izolarea externă a caselor, dar și a imobilelor sau clădirilor. Polistirenul este eficient din punct de vedere termic, oferind un cost potrivit oricărui buzunar. Poate fi achiziționat sub diferite grosimi și dimensiuni.
- Fibra de lemn – este o metodă eco-friendly care izolează foarte bine pereții exteriori, însă are un preț mai ridicat.
- Spumă poliuretanică – este un material foarte bun pentru termoizolarea exterioară a pereților, necesită totuși aplicarea de către o echipă de experți.
Fixarea și protejarea materialului termoizolant
Indiferent de materialul utilizat pentru termoizolarea locuinței, este necesar ca pentru acestea să folosești anumite produse auxiliare care protejează, păstrează proprietățile termoizolantului ales și asigură o izolație confortabilă și de durată în locuință. Printre cele mai importante accesorii auxiliare sunt: adezivi si masa de șpaclu, dibluri, gulere, membrane și bariere de vapori etc.
Termoizolează corect geamurile și ferestrele
Izolația trebuie să se încadreze perfect pe rama ferestrelor și ușilor, existând o continuitate a lucrării. Dacă termoizolezi locuința cu polistiren expandat, atunci optează pentru înconjurarea ramelor de geam cu vată minerală. În cazul unui incendiu, de exemplu, focul nu se va extinde la fel de rapid datorită proprietății ignifuge a materialului izolant.
Evită lucratul în contactul direct cu soarele
Dacă termoizolezi la exterior pereții locuinței, atunci încearcă pe cât posibil să lucrezi în zilele în care soarele nu este puternic, în zonele umbrite sau după-amiaza. Materialele auxiliare, precum mortarul adeziv pentru montarea plăcilor de polistiren sau vată, de exemplu, se vor usca mai repede, fiind ulterior dificil să aplici termoizolantul.
Asigură-te că pereții locuinței sunt rezistenți
În general, termoizolația pereților exteriori se recomandă atunci când aceștia sunt puternici, rezistenți, precum cei construiți din blocuri de BCA, lemn masiv, cărămidă, cei armați etc. Pe de altă parte, dacă zidurile nu sunt suficient de puternice, atunci va trebui să-i consolidezi pe aceștia înainte de izolarea propriu-zisă a casei.
Poartă echipament de protecție
Indiferent de materialul termoizolant utilizat, este necesar să porți echipament de protecție. De pildă, pentru manevrarea și montarea vatei minerale, sunt recomandate următoarele piese: ochelari de protecție, mănuși, mască de praf și, de preferat, pantaloni și bluză cu mânecă lungă. Pe de altă parte, dacă vei termoizola clădirea cu spumă poliuretanică, atunci vei avea nevoie de un combinezon.
Avantajele oferite de termoizolarea pereților exteriori
- Eficientizează sistemul de încălzire și de răcire din interior;
- Reduce costurile la energia electrică;
- Reduce din zgomotul exterior (trafic, de exemplu) și îmbunătățește acustica din casă;
- Nu afectează traiul persoanelor din locuință și nu influențează modificarea amenajărilor interioare;
- Reduce condensul și ajută împotriva apariției mucegaiului sau igrasiei;
- Oferă un plus de confort în locuință;
- Îmbunătățește aspectul reședinței;
- Crește valoarea casei.
Termoizolarea pereților exteriori ai reședinței tale îți vor oferi numeroase beneficii, după cum ai observat. Este indicat să ții cont de zidăria casei atunci când alegi materialele potrivite, dar și de zona geografică, condițiile meteo și, bineînțeles, bugetul.