-5.6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Terorismul: Emmanuel Macron anunță dublarea forțelor de securitate de la frontiere

Președintele Franței propune “refondarea în profunzime” a regulilor ce guvernează spațiul Schengen

Președintele Emmanuel Macron, însoțit de ministrul de Interne, Gérald Darmanin, și de Clément Beaune, secretar de stat însărcinat cu problemele europene, a făcut joi o vizită în zona de frontieră Perthus, în Pyrénées-Orientales. Cu acest prilej, relatează jurnaliștii de la “Le Figaro”, președintele Macron a anunțat dublarea forțelor ce asigură controlul frontierelor Franței de la 2.400 la 4.800. Justificarea acestei măsuri a fost necesitatea asigurării forțelor destinate luptei împotriva teroriștilor, a imigrației ilegale și a traficului de orice fel. În context, domnia sa a evocat recentele atentate de la Nisa și Lyon.

“Le Figaro” a remarcat o idee de mare interes în declarația președintelui Macron: s-a pronunțat în favoarea “refondării în profunzime” a regulilor ce guvernează spațiul Schengen, libera circulație în Europa, precum și în favoarea “unui mai mare control” al frontierelor.

“În acest sens”, a spus Macron, “voi formula niște prime propuneri la Consiliul european din luna decembrie, vizând «regândirea organizării» spațiului Schengen și «intensificarea protecției noastre comune la frontiere cu ajutorul unei veritabile poliții de securitate la frontierele exterioare»”. Un obiectiv pe care îl dorește realizat până în primul semestru al anului 2022.

Pentru un spațiu Schengen “mai coerent”

Această “refondare”, a subliniat președintele Macron, trebuie să facă spațiul Schengen “mai coerent”, pentru a putea “proteja mai bine frontierele sale comune” și pentru ca el să “articuleze mai bine imperativele de responsabilitate pentru protejarea frontierelor” și de “solidaritate”, astfel încât “povara să nu revină doar țărilor ce reprezintă prima intrare”.

“Franța”, a spus președintele Macron, “este una dintre principalele țări unde are loc imigrația secundară, atunci când migranții sosiți într-o țară își încearcă norocul într-o altă țară din Europa”, iar “eu doresc în mod foarte profund o schimbare a regulilor jocului”. Macron a pledat pentru “intensificarea” luptei contra imigrației clandestine și a rețelelor de traficanți “care din ce în ce mai des sunt legate de rețelele teroriste”.”Noi vom adopta legile ce sunt necesare, dacă ele corespund unor necesități identificate”, a adăugat Emmanuel Macron, pentru a face astfel față și presiunilor exercitate de responsabilii politici de dreapta și de extremă dreapta.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW