Un recent articol publicat de Jurnalul de Ilfov ne-a atras atenția : “O descoperire deosebit de rară a fost făcută recent lângă localitatea Brănești, județul Ilfov, 126 monede antice de argint din sec II-I (Î.Hr). Marius Nicolae Brândușa, în vârstă de 49 ani, este din București și lucrează în domeniul financiar (brokeraj în asigurări).. În urmă cu câțiva ani, a achiziționat un detector de metale pentru a combina mișcarea în natură cu descoperirea artefactelor. În anul 2023, a decoperit pe raza județului Giurgiu, trei monede din argint, tetradrahme dacice, pe care le-a predat autorităților.”- anunță publicația amintită. (https://jurnaluldeilfov.ro/descoperire-rara-langa-branesti-tezaur-antic-de-126-de-monede-gasit-de-un-amator-cu-detectorul-de-metale/ )

Sursa foto: https://photos.app.goo.gl/mfpDVzvMCvwXktZh7
Într-adevăr, o descoperire remarcabilă. Vorbim aici despre un veritabil tezaur monetar din argint care conține 14 tetradrahme Thasos, 110 drahme imitație geto-dacă și două de tip Iliria. La acestea, mai nou, se adaugă trei fibule rare, una din argint, trei cercei medievali, precum și trei piese, posibil din perioada premonetară. Locul exact al descoperirii nu a fost indicat presei de către pasionatul arheolog amator, Marius Nicolae Brândușa. Cert este faptul că zona Brănești – Pantelimon are o istorie îndepărtată. Tot el a militat pentru deschiderea unui Muzeu de Istorie a județului Ilfov – o inițiativă îmbrățișată atât de Primăria Pantelimon cât și de Direcția Județeană pentru Cultură Ilfov. În acest sens, Marius Brândușa a ținut să ne declare: “Doresc să mulțumesc Primăriei Pantelimon pentru comportamentul exemplar și profesionist al reprezentanților implicați. Mai mult, m-au impresionat felicitările și susținerea primită din partea Direcției Județene pentru Cultură – Ilfov”.

Deși vorbim despre descoperirea unui veritabil tezaur, Marius Brândușa, cu modestie, nu-și asumă merite deosebite, invocând doar pasiunea către arheologie și istoria românilor: “Poate dragostea lui Dumnezeu față de poporul român mi-a purtat pașii spre aceste comori. Prima reacție când am descoperit tezaurul a fost să mă gandesc ce s-a întâmplat acolo acum 2000 de ani. S-a dat o luptă sau acolo a fost o tabără? La fel și cu fibulele dezgropate. Eu incerc să îmi imaginez, dar mai mult nu pot. Deși sunt fascinat de istorie, încerc să învăț din mers. Mă bucur că specialiștii în domeniu au dovedit interes real pentru această descoperire” – a mai declarat Marius Brândușa.