«The Economist» aruncă bomba: Cifra reală a deceselor cauzate de coronavirus la nivel mondial ar fi 15,2 milioane

Oficial, numărul deceselor cauzate de Covid-19 de la începutul pandemiei este, la nivel mondial, de 4,4 milioane. Publicația britanică «The Economist» a venit marți în paginile sale cu o adevărată «bombă», susținând că numărul deceselor la nivel mondial ar fi de fapt 15,2 milioane, adică de 3,3 ori cifra oficială. Mai precis, «The Economist» estimează că «sunt 95% șanse ca bilanțul real al deceselor cauzate de virus să fie undeva între 9,4 și 18,2 milioane. Diferența între cifre este explicată prin neputința unor țări de a obține date clare și complete privind mortalitatea cauzată de coronavirus.

Cum explică publicația britanică astfel de cifre uriașe

Marea diferență dintre estimările publicației britanice amintite și numărul oficial al deceselor cauzate de coronavirus poate surprinde, scrie publicația britanică citată, dar ea este în același timp logică. «Numeroase persoane care mor de Covid-19 nu s-au testat niciodată și nu intră, deci, în calculul oficial al morților. Alte persoane, contaminate, au decedat în urma unor accidente sau a altor maladii, fără ca nici aceste persoane să fie luate în calculul oficial».

Studiind toate situațiile în care au avut loc decesele – în total peste 100 de indicatori – și utilizând anumite tehnici de calcul, «The Economist» a putut calcula mortalitatea reală cauzată de coronavirus, având acces la date provenite din 156 de țări.

Supramortalitatea a fost mai mică în Europa, dar enormă în Asia

În Uniunea Europeană, supramortalitatea legată de Covid-19 este estimată la circa 9 față de cifra oficială, ceea ce ar însemna că, în loc de 757.000 decese cifra oficială, numărul real este de 810.000-850.000.

În Asia, supramortalitatea provocată de coronavirus ar fi de 700%. Ceea ce înseamnă că în loc de puțin peste un milion de decese cauzate de virus cifra oficială, în realitate au fost între 3,4 și 12 milioane. O explozie imensă de decese cauzate de Covid a avut loc în India, unde s-au înregistrat zeci de mii, chiar milioane de persoane ucise de coronavirus. Autoritățile au estimat numărul decedaţilor de Covid în India la 441.000, dar conform calculelor publicației britanice, bilanțul real ar fi între 1,2 milioane și 7,1 milioane. Principalele cauze au fost lipsa capacității spitalelor de a primi și trata toți contaminaţii, precum și existența unui mare număr de persoane în afara sistemului de sănătate, ceea ce a împiedicat înregistrarea lor de către autoritățile sanitare.

În Africa, spune «The Economist», unde testele de depistare a coronavirusului sunt mai puțin accesibile decât în Europa sau în Statele Unite, s-a înregistrat o supramortalitate de 800% față de cifrele oficiale, care estimează numărul deceselor de Covid la doar 200.000. Între țările care au subestimat numărul real al deceselor din cauza virusului figurează Argentina, Peru, Mexicul, Rusia și Bulgaria.

Dimpotrivă, unele țări și-au supraestimat numărul morților de Covid-19. Este cazul Suediei (-40%), Islandei (-300%), al Australiei (-500%).

Studiul de mai sus nu este primul care revizuiește bilanțul pandemiei de coronavirus. În luna mai, OMS a estimat că supramortalitatea cauzată de pandemie la nivel mondial era de două sau de trei ori mai mare decât decesele atribuite oficial coronavirusului. În privința Indiei, un studiu realizat de Centrul american pentru dezvoltare globală, publicat în luna iulie, evalua oficial numărul morților de Covid între 3,4 și 4,7 milioane, dar sublinia că, în realitatea dramatică din țara respectivă, cifrele menționate ar putea fi de două ori mai mari.


- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. De fapt situatie este exact pe dos. Sint mai putin de 4,4 mil. de decese la nivel mondial cauzate pe bune de Covid 19. Restul au fost decese din cauze cronice normale provocate prematur de restrictii, carantinari, internari si tratamente intentionat gresite in locul celor dovedite benefice (ivermectina).
    Toare acesrea au accentuat stresul si panica ce au compromis imunitatea in lupta cu boala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW