Theresa May a cerut o amânare cu trei luni a datei plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană. Donald Tusk dă un ultimatum

La 1001 zile de la referendumul la care britanicii au decis plecarea din UE, europenii spun AJUNGE! Donald Tusk, președintele Consiliului European și-a asumat miercuri misiunea de a le transmite deputaților britanici: «ori veți vota în cursul săptămânii viitoare acordul de plecare din Uniune negociat de guvernul dumneavoastră, ori Regatul Unit iese în 29 martie din UE fără acord».

Premierul britanic Theresa May i-a adresat preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, o scrisoare în care a cerut o amânare a Brexitului până la 30 iunie. „Ca prim-ministru, nu sunt pregătită să amân Brexitul mai mult”, a afirmat doamna May în faţa deputaților britanici. A anunțat însă că plănuieşte să ceară votul parlamentului, pentru a treia oară, privind acordul Brexitului, fără să precizeze însă când va avea loc acest vot. Partidul Laburist a informat că prin această decizie May forţează parlamentarii britanici să aleagă între un acord pe care l-au respins deja de două ori, și ieşirea din UE fără acord. Uniunea Europeană a informat că orice amânare nu trebuie să depăşească data de 23 mai sau să fie „semnificativ mai lungă”, ceea ce ar implica organizarea de alegeri europarlamentare și în Marea Britanie. Theresa May a declarat că nu este în interesul britanicilor să participe la aceste alegeri. Un document al UE, intrat în posesia agenției Reuters, precizează că Uniunea ar trebui să ofere Marii Britanii o singură amânare pentru că mai multe ar menține comunitatea europeană în stare de indecizie. Liderii UE urmează să dezbată cererea doamnei May la summitul european de la Bruxelles din următoarele două zile. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că partea europeană a făcut destule pentru a oferi concesii Marii Britanii. «Nu vor fi renegocieri, nici negocieri noi, nici alte garanţii faţă de cele pe care le-am oferit deja. Noi am ascultat cererile Marii Britanii, nu pot apărea altele noi”, a avertizat Jean-Claude Juncker.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW