Renovarea este un proces costisitor şi destul de epuizant. Însă, pentru ca tot efortul să merite, ai nevoie de un plan bine pus la punct, dinainte de a începe. Alegerea meseriaşilor şi a produselor de calitate nu garantează succesul, dacă nu ai stabilit deja toate detaliile.
Fie că ai cumpărat un apartament vechi sau că propria ta locuinţă are nevoie de o schimbare capitală, dacă vei începe o renovare trebuie să ştii la ce să te aştepţi. Încercarea de a ține pasul cu programul, bugetul și multe alte lucruri care țin de renovarea unei locuinţe, se poate simți ca un alt loc de muncă cu normă întreagă. Însă, asta nu înseamnă că este imposibil de realizat. O renovare poate merge mai bine atunci când cunoşti câteva trucuri, la care apelează designerii de interior. Iată trei sfaturi de renovare a locuinţei pentru a te ajuta să gestionezi acest proiect aşa cum o face un profesionist.
1. Planifică
Cheia unei renovări de succes este să îţi planifici procesul cât mai amănunţit, pas cu pas. Începe prin a vizualiza obiectivul final și apoi stabilește ce ar trebui făcut pentru a ajunge acolo. Împarte întregul proiect de renovare în sub-planuri bazate pe fiecare zonă a apartamentului tău. Apoi, în funcție de priorități, întocmeşte o listă de lucruri importante și detalii secundare.
De exemplu, dacă vei începe cu bucătăria, prioritară ar putea fi instalarea plitei de gătit, cuptorului și hotei, în timp ce o nouă perdea sau jaluzea ar putea avea o importanță mai mică. Esențială este și alegerea tipului de centrală termică pe care o doreşti, analizând nevoile locuinţei tale şi bugetul stabilit. Atunci când alegi un anume brand, este indicat să verifici şi preţurile pieselor pentru centrale termice, pentru a putea analiza şi costurile ulterioare de întreţinere a acesteia. Odată ce ţi-ai format o imagine clară a proiectului final, înseamnă că eşti gata să treci la stabilirea bugetului, logisticii și a calendarului de lucru.
2. Stabileşte şi respectă bugetul
Stabilirea bugetului pe care doreşti să-l aloci renovării depinde strict de tine. În funcţie de posibilităţile materiale, poţi decide suma totală şi, ulterior, să o aloci fiecărui proces în parte. Totuși, trebuie să te asiguri că bugetul nu este complet nerealist faţă de preţurile practicate în prezent, atât pentru manoperă, cât şi pentru mobilier, electrocasnice şi obiecte sanitare.
Pentru a evita surprizele neplăcute ce pot apărea ulterior și care îţi pot destabiliza bugetul, specialiştii recomandă să aloci minim 10% din buget pentru cheltuieli neprevăzute. Fie că este vorba despre nevoia de a obține anumite autorizaţii, ori despre vicii ascunse ale locuinţei, posibila apariţie a unor lucruri neașteptate ar crea reale probleme. Odată ce ai alocat inteligent sumele pentru fiecare pas al renovării, nu uita să verifici cât mai des posibil ca acestea să nu fie depăşite.
3. Alege un stil
Gusturile oamenilor în materie de design sunt extrem de diferite. Acasă este locul unde fiecare trebuie să se simtă cel mai bine, așadar, atunci când alegi o temă generală pentru design, asigură-te că este pe placul tuturor celor din familie. Dacă nu apelezi la serviciile unui designer de interior, te poţi folosi de instrumente online gratuite, disponibile pe diverse site-uri de profil.
În magazinele fizice şi online, vei regăsi mii de modele interesante de mobilier și articole pentru casă. Dacă faci cumpărături impulsive poţi crea un mare haos. Astfel, indicat este întâi să definești stilul pe care vrei ca locuinţa ta să îl aibă, iar apoi să alegi piesele potrivite, unitare. Bineînţeles, poţi folosi şi cîteva elemente diferite, dacă acestea sunt pe placul tău, dar, înainte de a cumpăra, asigură-te că se vor încadra armonios în design-ul ales.
Cu ajutorul unui plan detaliat, atent lucrat, poți face ca procesul renovării să fie mai uşor decât te-ai aşteptat. Asigură-te că stabilești toate detaliile înainte de a începe orice activitate de renovare, iar rezultatul va fi, cu siguranţă, peste aşteptări.