Multe persoane au învățat să coasă singure la mașina de cusut, inspirate de bunica sau mama. Așa că, atunci când ești autodidact este normal să faci anumite greșeli pe care nu aveai de unde să le cunoști.
Sunt lucruri pe care unii dintre noi, indiferent de experiența în croitorie, le vom trece cu vederea atunci când coasem la mașină. Dar, dacă vrei ca proiectele de cusut să se îmbunătățească de fiecare dată, trebuie să cunoști care sunt greșelile frecvente pentru a le evita, astfel încât procesul de cusut să fie mai rapid și rezultatul spectaculos.
Cele mai multe dintre aceste „greșeli” se întâmplă de-a lungul procesului de coasere și acestea sunt lucruri pe care le poți remedia cu ușurință. Cunoașterea acestor greșeli îți va oferi o mai bună înțelegere a mașinii de cusut și soluții pe care să te bazezi atunci când le întâmpini:
1. Folosești dimensiunea greșită de ac
Cele mai frecvente greșeli când coși la mașina de cusut sunt legate de alegerea unui ac de cusut nepotrivit pentru proiectul tău. La prima vedere, poate că nu ți se pare mare lucru, dar dimensiunea acului joacă de fapt un rol esențial în orice proiect de cusut. Un ac de o dimensiune greșită poate cauza cusături sărite, ace rupte, noduri în partea de jos a țesăturii și multe alte probleme.
De exemplu, pentru coaserea blugilor, ai nevoie de un ac mai gros, mai puternic, deoarece denimul folosit este foarte rigid. Pe de altă parte, dacă vei coase mătase sau șifon, trebuie să iei în considerare un ac mai mic și mai delicat, deoarece un ac gros va provoca găuri inestetice.
2. Folosești un ac prea mult timp
Un ac folosit prea mult poate ajunge să deterioreze materialul pe care urmează să-l coși. Uneori nu ne dăm seama, dar după câteva proiecte cu materiale diferite, acele noastre își pierd ascuțimea și chiar se pot îndoi. Acest lucru poate cauza o varietate de probleme, una dintre cele mai importante fiind deteriorarea țesăturii.
Acele tocite sau îndoite pot prinde o fibră din materialul tău și o pot agăța, distrugând țesătura. O idee bună este să cumperi mai multe cutii cu ace de diferie grosimi, astfel încât să îți fie ușor să le schimbi în momentul în care ai nevoie și să nu te trezești în timp ce începi un proiect că nu ai acul potrivit.
3. Folosești o tensiune greșită pe mașina de cusut
Tensiunea mașinii de cusut este important să fie setată corect pentru că altfel ața cusută va fi ori foarte strânsă, ori materialul va avea goluri și spații largi, necusute. Găsirea tensiunii potrivite pentru materialul tău nu este un lucru dificil de făcut, mai ales dacă ai o mașină de cusut electrică, model nou. Butonul cu numere de pe fața mașinii se referă la setarea tensiunii, dar e bine să petreci câteva minute testând cea mai bună tensiune pe un fragment de material înainte de a începe.
Dacă faci din acest pas un obicei, vei observa diferența în cel mai scurt timp. Ține cont de o regulă simplă: cu cât materialul este mai dens și gros, cu atât va avea nevoie de tensiune mai mare, și viceversa.
4. Nu presezi tivurile cu fierul de călcat
Într-adevăr, să calci tivurile la fiecare proiect de cusut nu e distractiv deloc, pentru ca durează. Dar aspectul important este că apăsarea cusăturilor în timp ce coși (nu după ce ai terminat) poate face o diferență enormă pentru proiectele de cusut.
Dacă vrei să economisești timp, calcă cât mai multe straturi înainte de a le uni la mașina de cusut. Astfel poți economisi timp și, de asemenea, vei avea finisaje frumoase.
5. Nu surfilezi marginile țesăturii
Majoritatea începătorilor în croitorie sunt atât de încântați să finalizeze un proiect încât uită de acest detaliu. Există situații în care finisarea marginilor țesăturii cu cusături de surfilat sau cusături în zig-zag este esențială, altfel după câteva purtări sau folosire a produsului, materialul se va destrăma și chiar se va distruge, nemaiputând fi ulterior reparat.
6. Nu pregătești materialul înainte de cusut
Majoritatea țesăturilor nu vor avea nevoie de nicio pregătire înainte de a le folosi pentru diferite proiecte. Dar, există anumite țesături care își modifică dimensiunea sau culoarea după spălare, cum ar fi denimul, inul sau unele tipuri de bumbac. Acest lucru este cauzat de comportamentului fibrelor.
Ideea este că unele dintre aceste țesături se pot micșora după ce le speli ceea ce va modifica mărimea tiparului inițial, în timp ce altele se vor decolora la prima spălare. Acest lucru îți poate distruge proiectul la care lucrezi atât de mult de aceea este bine să pregătești materialul. Așadar, asigură-te că atunci când vă cumperi materialul, întrebi dacă are nevoie de pregătire sau de câteva indicații speciale.
7. Nu cureți mașina de cusut periodic
Probleme interne ale mașinii de cusut, cum ar fi blocaje în timp ce coși sau piese rupte se pot produce dacă uiți să cureți mașina de cusut, din când în când. Mașina de cusut este un prieten foarte bun dacă ai grijă de ea corespunzător. Dar poate deveni cel mai mare dușman al proiectelor tale de croitorie, dacă o neglijezi și uiți să o cureți.
Așa că, asigură-te că o cureți de toate resturile de ațe după fiecare proiect, că o păstrezi acoperită și că periodic o ungi cu ulei special, astfel încât să nu se degradeze prematur.