Dacă îți dorești să vizitezi Thailanda, ar fi bine să te informezi corect despre cultura acestei țări, pentru a ști obiceiurile locului. Astfel, nu îi vei deranja pe localnici și vei înțelege tradițiile acestei țări. De aceea, îți venim în ajutor și îți dezvăluim opt lucruri pe care, probabil, nu le știai despre Thailanda.
Capitala are cel mai lung nume din lume
Chiar dacă orașul Bangkok este cunoscut drept capitala Thailandei, de fapt numele ceremonial al orașului este mult mai lung, având în total 159 de caractere: Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit. Astfel, Thailanda este țara a cărei capitală are cel mai lung nume din lume.
Nu a fost colonizată de europeni
Thailanda este singura țară din sud estul Asiei care nu a fost colonizată de europeni. Cuvântul Thailanda, în limbajul thai, se traduce – Prather Thai, care înseamnă „Pământ liber” sau „Tărâmul celor liber”.
Are un festival dedicat maimuțelor
În fiecare an, în Thailanda, se organizează un festival dedicat în exclusivitate maimuțelor. Evenimentul are loc în luna noiembrie și se numește Lopburi Monkey Banquet, fiind organizat în fața templului Pra Prang Sam Yot din Lopburi. La acest festival, localnicii invită 600 de maimuțe și pregătesc pentru ele un bufet cu preparate delicioase. De obicei, meniul maimuțelor cuprinde orez, fructe tropicale, salata, cârnați la grătar și înghețată. Localnicii consideră că vor avea parte de noroc, dacă vor trata animalele cu respect.
Capul, parte sacră a corpului în cultura thailandeză
În Thailanda, capul este considerat partea sacră a corpului, pentru că reprezintă singurul mod prin care omul poate experimenta eliberarea supremă. Așa că dacă ajungi să vizitezi Thailanda, nu atinge pe nimeni în zona capului. De asemenea, în semn de respect, thailandezii își pleacă întotdeauna capul în fața persoanelor mai în vârstă sau a celor care au o poziție ierarhică mai bună.
Primii gemeni siamezi au fost thailandezi
Primii gemeni siamezi s-au născut în Thailanda (vechiul Siam), pe 11 mai 1811, într-o provincie de lângă Bangkok. Cei doi gemeni, lipiți la naștere, s-au căsătorit cu două femei diferite, care erau surori. Cele două familii dormeau împreună la început, într-un pat mai mare, însă, după câțiva ani de căsnicie, relația dintre cele două surori nu a mai fost la fel de bună. Așa că familiile s-au mutat în case diferite, iar astfel, cei doi frați siamezi își petreceau trei nopți consecutive într-o casă, și următoarele, în cealaltă casă.
Este țara de proveniență a pisicilor Siameze
Thailanda este țara de proveniență a pisicilor Siameze. Thailandezii au fost fascinați de această rasă, încă din secolul al XIV-lea. În cărțile de poezii erau descrise în jur de 23 de tipuri de pisici Siameze, deși, în prezent, există doar șase tipuri. Totuși, în Thailanda, este considerat un gest aducător de noroc, dacă o mireasă primește două pisici Siameze, în ziua nunții.
Cel mai mare exportator de orhidee din lume
Orhideea este considerată un simbol național în Thailanda, așa că, nu este de mirare că este cel mai mare exportator de orhidee din lume. În jur 45% din orhideele thailandeze sunt exportate în lume, iar restul sunt vândute în piețele locale. În Thailanda sunt peste 1500 de specii de orhidee, care cresc în păduri și în junglă.
Red Bull a fost creat în Thailanda
Celebra băutură energizantă Red Bull a fost creată după o rețetă thailandeză. Reteța originală se numea Krating Daeng și era o băutură dulce, energizantă, necarbogazoasă, care se vindea în toată Asia în 1976, de Chalo Yoovidhy. În 1987, băutura a fost descoperită de antreprenorul austriac, Dietrich Mateschitz, care a modificat rețeta originală și a adaptat-o piaței din Vest, și, așa, a luat naștere energizantul Red Bull.
Așadar, acestea sunt doar o parte din lucrurile pe care, probabil, nu le știai despre Thailanda, o țară cu o cultură complexă, cu obiceiuri și tradiții străvechi și cu o gastronomie inedită. Înainte de a vizita Thailanda, îți recomandăm să încerci câteva preparate thailandeze, în restaurantele de la noi, pentru a te adapta obiceiurilor culinare asiatice. Dacă nu vrei să mergi la un restaurant cu specific thailandez, îți poți comanda, oricând, acasă o porție de supă acrișoară thailandeză, sau un preparat cu tăieței pad thai. Pe aplicațiile mobile de food delivery găsești acum toate locurile de unde poți comanda mâncare thailandeză în Bucuresti, așa că poți încerca oricând un preparat tradițional thailandez.