Oficialii europeni consideră că: “Turismul este o mare putere pentru economia UE, care poate consolida competitivitatea. Este timpul să regândim modul în care funcționează turismul și să trecem dincolo de durabilitate către turismul sustenabil – unde destinațiile nu doar supraviețuiesc, ci prosperă.”
În recentul comunicat de presă, Comitetul Economic și Social European (CESE) îndeamnă Uniunea Europeană să își transforme sectorul turistic, punând accent pe durabilitate și regenerare pentru a asigura beneficii economice și de mediu pe termen lung.
Întrucât turismul rămâne un pilon vital al economiei UE, în special în regiunile puternic dependente de industrie, CESE susține o tranziție accelerată către un turism durabil și o trecere către strategii de turism sustenabil, așa cum se subliniază în avizul său privind Turismul în UE: sustenabilitatea ca motor al competitivității pe termen lung.
„Trebuie să ne asigurăm că turismul joacă un rol în revigorarea competitivității europene. Acest lucru este esențial, având în vedere că turismul reprezintă o parte atât de importantă din PIB-ul multor state membre și regiuni, precum și din lanțurile lor valorice”, a spus raportorul pentru aviz Isabel Yglesias.
Raportorul Yglesias a spus că avizul se bazează pe Declarația de la Palma, adoptată în timpul președinției spaniole a Consiliului în a doua jumătate a anului 2024, care a generat un consens larg cu privire la modul de asigurare a faptului că sustenabilitatea se află în centrul viitorului turismului. Pentru a realiza acest lucru, instituțiile europene și guvernele naționale, regionale și locale trebuie să sprijine activ sectorul în tranzițiile sale, asigurând un dialog continuu cu toate părțile interesate relevante și consolidând dialogul social.
În timp ce eforturile de sustenabilitate în turism au parcurs un drum lung, boom-ul călătoriilor post-pandemie a pus presiune asupra multor destinații populare. Această creștere îngreunează pentru regiuni echilibrarea creșterii economice cu dezvoltarea durabilă, toate în timp ce se confruntă cu deficitul de personal și cu o nepotrivire între locurile de muncă disponibile și competențele lucrătorilor.
Acesta este motivul pentru care CESE solicită o trecere către turismul regenerativ și ca acesta să fie inclus în Strategia europeană pentru turism durabil, pe care Comisia Europeană o va prezenta în lunile următoare, a spus doamna Yglesias.
Spre deosebire de turismul durabil tradițional, care se concentrează pe reducerea daunelor mediului, turismul regenerativ are ca scop refacerea și îmbunătățirea capitalului natural, social și economic. Această abordare avansată integrează principiile economiei circulare și încearcă să lase un impact pozitiv de durată asupra destinațiilor și comunităților locale.
CESE a cerut ca noul ciclu legislativ al UE să acorde prioritate politicilor care promovează obiectivele de regenerare activă, depășind simplul control al daunelor. Acest lucru înseamnă, de asemenea, îndepărtarea de valorile de succes învechite bazate pe volum și, în schimb, concentrarea pe o strategie holistică care restaurează în mod activ mediile naturale și comunitățile locale și ia în considerare ecosistemele și experiențele vizitatorilor.
Sunt necesare o legislație mai puternică, stimulente financiare și o mai bună cooperare transfrontalieră
Având în vedere argumentele menționate, CESE recomandă orientări clare și măsuri concrete pentru a accelera adoptarea turismului regenerativ, susținut de finanțare dedicată, programe de cercetare și politici sociale și de formare.
O componentă de bază a acestei strategii implică dotarea profesioniștilor din turism cu competențe în sustenabilitate și economia circulară. Investițiile în perfecționarea forței de muncă nu numai că vor îmbunătăți calitatea locurilor de muncă, ci și vor atrage și reține talentele esențiale pentru această transformare.
Implicarea consumatorilor este un alt factor crucial în această schimbare. CESE sugerează utilizarea stimulentelor economice, modelelor de turism accesibile și strategiilor care promovează turismul pe tot parcursul anului pentru a încuraja adoptarea pe scară largă a practicilor regenerative. Încurajând o industrie turistică mai responsabilă și mai rezistentă, CESE își propune să sporească competitivitatea, asigurând în același timp prosperitatea pe termen lung pentru regiuni și comunități din întreaga UE.
Turismul este un motor major al economiei UE, reprezentând 9,7% din PIB-ul său și susținând peste 11% din locurile de muncă în industrii precum ospitalitatea, transportul și comerțul cu amănuntul. Dincolo de stimularea economiei, aceasta joacă, de asemenea, un rol cheie în crearea de locuri de muncă și dezvoltarea socială în întreaga regiune.