Congresul ENCATC găzduiește iniţiativa „Torţa patrimoniului cultural şi religios”, lansată de Future for Religious Heritage (FRH) cu sediul la Bruxelles. Institutul Național al Patrimoniului participă alături de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, în calitate de partener principal la acest eveniment unic în peisajul românesc. „Torţa patrimoniului şi culturii” îşi propune să contribuie la cunoaşterea, înţelegerea importanţei şi conservarea generosului patrimoniu european religios. Inspirat de torţa olimpică de la Atena, evenimentul este o inițiativă desfășurată în întreaga Europă, la care au fost invitați să participe, rând pe rând, miniștrii ai culturii din statele membre UE, alături de distinşi membri ai comunităţii internaţionale (artişti, oameni de ştiinţă, politicieni, cercetători).
„În calitate de președinte al rețelei globale ENCATC, sunt foarte încântată că, că congresul ENCATC găzduiește inițiativa FRH, iar urna cu scrisori a Torței Patrimoniului și Culturii va strânge mărturii din toată lumea. Dacă până acum mărturiile colecționate vin din orașele europene pe care le-a străbătut torța, la congresul ENCATC, mesajele vor veni din partea participanților din peste 28 de țări din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud”, spune președinta ENCATC – Francesca Imperiale.
Ceremonia Torței Patrimoniului și Culturii va avea loc la Ateneul Român, această emblemă de patrimoniu cultural a capitalei României. Ceremonia va fi un moment special de celebrare a diversității culturale la Congresul ENCATC, eveniment care vorbește despre valorile comune ale patrimoniului european și dorește astfel să contribuie la creșterea gradului de conștientizare publică a importanței conservării patrimoniului cultural și religios – acest simbol al unității pe care s-a clădit Europa.
”ENCATC și partenerul român al congresului, membru al rețelei, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală sunt deosebit de onorați să găzduiască această inițiativă a torței – «Future for Religious Heritage» la București, în cadrul congresului ENCATC. Reprezentanți ai cultelor recunoscute din România se vor alătura acestei ceremonii și vor contribui cu amintiri personale prin intermediul scrisorilor care vor fi depuse în urnă. Este o uriașă realizare pentru ENCATC, o rețea puternic dedicată susținerii dialogului dintre cultură, religie și oameni.”, spune secretarul general al ENCATC, GiannaLia Cogliandro Beyens.
Toți participanții la congresul ENCATC vor fi invitați să împărtășească amintiri personale în legătură cu patrimoniul religios, îmbogățind astfel impresionanta colecție de scrisori care va fi prezentată Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, domnul Tibor Navracsics, în cadrul conferinței FRH care va avea loc la Paris, în luna octombrie a.c.
„Ne simțim onorați că acest eveniment, co-organizat de INCFC în premieră în România, a primit Înaltul Patronaj al Președintelui României. Acest patronaj vorbește despre importanța pe care Președintele României o acordă culturii, profesionalismului și performanței în domeniul managementului cultural și al politicilor culturale internaționale, mai ales acum, în 2018, an cu dublă vibrație pentru România, care celebrează Centenarul Marii Uniri și Anul European al Patrimoniului Cultural” afirmă conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Manager INCFC.