Fizioterapia este un tip de terapie care utilizează agenți fizici, cum ar fi curentul electric (electroterapia), căldura (termoterapia), masajul (masoterapia), lumina (fototerapia), aer rece (crioterapia), sunetul (sonoterapia – ultrasunet), energia mecanică (mecanoterapia – terapia cu șocuri), pentru a trata sau preveni anumite afecțiuni, dar și pentru a facilita recuperarea după diverse proceduri medicale.
Fizioterapia este realizată de către specialiști în fizioterapie, însă nu se efectuează în orice centru medical, ci numai în clinici specializate.
Acest tip de terapie ajută la tratarea multor tipuri de afecțiuni, de la simptomatologie simplă la complexă. Află când este recomandat să mergi la fizioterapeut, ce afecțiuni pot fi tratate prin fizioterapie și care sunt tehnicile utilizate!
Când mergi la fizioterapeut?
Este recomandat să mergi la fizioterapeut atunci când:
- Te accidentezi.
- Suferi de o durere cronică (permanentă).
- Suferi de o afecțiune care afectează modul în care îți desfășori activitățile zilnice, cum ar fi o afecțiune articulară.
Fizioterapia poate elimina uneori necesitatea unei intervenții chirurgicale sau altor tratamente invazive, dar și a necesității de administrarea a medicamentelor antialgice.
De asemenea, uneori medicul îți poate recomanda ședințe de fizioterapie după realizarea unei proceduri chirurgicale. În acest mod, fizioterapia ajută la o recuperare mai rapidă a funcției motorii.
Afecțiuni tratate prin fizioterapie
Fizioterapia tratează sau ameliorează numeroase afecțiuni care afectează mobilitatea, echilibrul, care produc dureri sau care limitează unele mișcări fizice. Ce afecțiuni pot fi gestionate optim cu ajutorul fizioterapiei:
- Afecțiunile neurologice, cum ar fi scleroza multiplă și boala Parkinson – deși nu poate trata aceste boli, fizioterapia ajută pacienții să se descurce mai bine din punct de vedere al capacității fizice.
- Accidentul vascular cerebral (AVC) – același lucru se aplică și în cazul pacienților ce au suferit un AVC. Fizioterapia este benefică pentru recuperarea pacienților care au suferit un accident vascular cerebral și care au rămas cu sechele fizice, cum ar fi probleme de coordonare sau pareză. –
- Afecțiunile coloanei vertebrale traumatice sau degenerative (cum ar fi boala discală degenerativă), sindroame dureroase la nivel spinal (dorsalgii, lombalgii etc.)
- Afecțiuni osteo-articulare – ortopedico-traumatice (fracturi, entorse, luxații)
- Afecțiuni pulmonare (cum ar fi astmul, fibroza chistică, boala pulmonară obstructivă cronică) – deși nu le vindecă, fizioterapia ajută la îmbunătățirea respirației.
- Incontinența urinară
- Fizioterapia ajută în principal pentru ameliorarea durerii și a inflamației, plecând de la aceste 2 obiective, îmbunătățește mobilitatea articulară, crește stabilitatea articulară, tonifiază musculatura tratată, etc. Din punct de vedere al afecțiunilor, se pretează la orice.
Proceduri de fizioterapie
Există mai multe tipuri de fizioterapie, dintre care amintim:
- Terapia cu ultrasunete (sonoterapia): presupune utilizarea unui aparat cu ultrasunete, ceea ce are efect de reducere a durerii, refacere a țesuturilor osteo-articulare, reducerea inflamației. (cel mai important)
- Electroterapia presupune folosirea curenților electrici la nivelul zonelor afectate. Aceasta se efectuează prin atașarea unor electrozi de piele, care generează impulsuri electrice. Există mai multe tipuri de curenți electrici utilizați în fizioterapie, în funcție de frecvență.
- Dacă vorbim de electroterapie – în acest caz curenții electrici sunt folosiți în scop antiinflamator și antialgic, blocând fibrele nervoase care se ocupă de transmiterea durerii și limitând circulația locală (vasoconstricție) – efect antiinflamator.
- Dacă vorbim de electrostimulare – cu ajutorul curentului mușchii se contractă – astfel se crește tonusul muscular, stabilitatea articulară.
- Manipulare: tehnica manipulării presupune mobilizarea țesuturilor cu ajutorul mâinilor și întinderea articulațiilor, în mod asemănător unui masaj terapeutic. Tehnica manipulării este recomandată mai ales în cazul atleților, pentru recuperarea mușchilor. Manipularea ajută la reducerea inflamației și durerii, la îmbunătățirea circulației sangvine, precum și a drenajului limfatic.
- Termoterapia: presupune utilizarea căldurii în tratamentul unor afecțiuni. Aceasta se utilizează mai ales în tratarea afecțiunilor de la nivelul țesuturilor moi (tendoane, mușchi, ligamente). Termoterapia ajută la creșterea mobilității și flexibilității și scăderea durerii (principalul efect al termoterapiei, datorită relaxării musculare). Termoterapia se referă strict la terapia cu agent fizic – căldura!
- Crioterapia: presupune utilizarea de agenți reci pentru scăderea inflamației. Acesta poate fi sub formă de aer, gheață, masaj cu gheață, aplicații de gheață,etc.
În concluzie, fizioterapia utilizează multiple tehnici pentru tratamentul unor afecțiuni sau ameliorarea simptomatologiei acestora. Optează pentru fizioterapie, întrucât aceasta te poate scuti de proceduri medicale invazive.