Ovulația este cel mai important moment al lunii, în care fertilitatea unei femei crește extrem de mult. În această perioadă, cresc și șansele de a rămâne însărcinată, așa că femeile care își doresc să devină mame trebuie să monitorizeze atent procesul de ovulație și să înțeleagă modul în care acesta funcționează.
Ce este ovulația?
Ovulația este un proces natural care are loc în organismul femeilor, în fiecare lună. Este o etapă a ciclului reproductiv feminin, prin care ovarul eliberează ovulul ajuns la maturitate. În momentul în care este eliberat, ovulul este transportat prin trompa uterină, fiind pregătit pentru fecundare sau fertilizare.
În cazul fiecărei femei, după prima menstruație, primele 10-15 perioade de ciclu sunt anovulatorii, după care se instalează ovulația. Aceasta durează, în general, până aproape de menopauză, când ultimele cicluri vor deveni anovulatorii din nou.
Ciclul ovarian reprezintă mai exact maturarea ovocitului și eliberarea acestuia de pe suprafața ovarului, în fiecare lună. Însă, nu doar ovarele sunt responsabile pentru acest proces. Un rol esențial îl au și hipotalamusul și hipofiza care influențează reglarea ciclului ovarian. În general, un ciclu ovarian ar trebui să dureze în jur de 28 de zile. Acesta se calculează din prima a zi a menstruației, până în ultima zi, de dinainte de următoarea menstră.
Singura perioadă care rămâne fixă în acest interval este ovulația. Aceasta este de obicei a 14-a zi a ciclului menstrual, dacă acesta durează 28 de zile. La cele mai multe femei, a 14-a zi este cea mai fertilă a lunii, fiindcă atunci când are loc procesul de ovulație. În cazul în care ciclul menstrual este de 30 de zile, a 16-a zi este cea de ovulație.
Femeile care au un ciclu menstrual regulat pot calcula fără probleme perioada de ovulație, însă, lucrurile se complică atunci când este neregulat. Tocmai, de aceea, este indicat să îți monitorizezi menstruația, timp de șase luni.
Cum determini perioada de ovulație
Cea mai sigură metodă de a verifica dacă ești la ovulație este un test special, pe care îl găsești în farmacii și care presupune identificarea LH-ului din urină. Acest test este similar unui test de sarcină și poate fi folosit foarte ușor, fiind și eficient. Un astfel de test trebuie efectuat cu urina de seară, atunci când apare vârful de secreție al hormonului H.
O altă variantă prin care se poate verifica perioada de ovulație este măsurarea temperaturii bazale. În momentul în care progesteronul se află în faza luteală, crește și temperatura corpului. Tocmai, de aceea, poți să îți măsori constant temperatura bazală și, în ziua de dinaintea ovulației, vei observa că temperatura va crește cu aproximativ jumătate de grad Celsius.
Un alt indicator care te poate ajuta să depistezi ovulația este prezența lichidului cervical albicios pe lenjeria intimă. Acest lichid îți va indica faptul că te afli în apropiere de perioada de ovulație. Însă, cel mai bine poți verifica acest lucru cu o ecografie transvaginală sau prin dozarea progesteronului.
Care sunt simptomele ovulației?
Pentru o monitorizare foarte bună a perioadei de ovulație poți folosi o aplicație mobilă care te ajută să urmărești mai ușor calendarul de menstruație. De asemenea, poți fi atentă și la alte simptome, cum ar fi durerile abdominale, care au o intensitate mai scăzută decât durerile menstruale. De asemenea, în perioada ovulației, poți observa și creșterea libidoului. Este semn că ești în cea mai fertilă perioadă a lunii și momentul în care ai cele mai mari șanse să rămâi însărcinată.
Când apare lipsa ovulației?
Există situații în care ovulația întârzie să apară, din cauza unor probleme medicale, iar acestea pot indica apariția infertilității. În general, anovulația poate avea două cauze principale: neregularitatea hormonală sau apariția unor membrane care învelesc ovarele și blochează astfel eliberarea ovulului. Principalele simptome ale lipsei ovulației sunt ciclurile neregulate: fie cele care durează prea puțin fie cele care sunt foarte lungi și care apar la intervale variate.
Totuși, aceste cauze ale lipsei ovulației pot fi tratatate cu medicație corespunzătoare sau cu intervenții laparoscopice, însoțite de tratamente hormonale. Femeile pot încerca și tratamente cu produse naturiste pentru ovulație, care pot funcția ca stimulente, pentru reglarea menstruației.
Dacă te confrunți cu un ciclu menstrual neregulat sau cu lipsa ovulației, ar fi indicat să mergi la medic și să faci toate testele necesare pentru a alege cea mai bună schemă de tratament, recomandată de un specialist.