Tot ce trebuie să știți despre noul laptop Apple MacBook

În noiembrie 2020, Apple a început să facă o mare schimbare în gama sa Mac. Deși Mac-urile au folosit procesoare de la Intel din 2006, de acum încolo, noile Mac-uri vor avea cipuri proiectate de Apple, precum cele de pe iPhone și iPad.

Apple spune că utilizarea propriilor cipuri „Apple Silicon” va îmbunătăți performanța și durata de viață a bateriei pentru Mac-uri și va oferi beneficii mai puțin tangibile legate de securitate și confidențialitate.

Această tranziție a început cu MacBook Air, MacBook Pro de 13 inch și Mac mini în toamna anului 2020 și a continuat cu iMac de 24 inch în primăvara anului 2021; gama completă de Mac-uri ar trebui să finalizeze tranziția până la sfârșitul anului 2022.

În această perioadă de tranziție, Apple va sprijini atât Mac-urile Intel, cât și Mac-urile cu Apple Silicon, cu noi caracteristici și actualizări de software, înainte de a renunța în cele din urmă la suportul Intel Mac în favoarea concentrării pe modele mai noi și mai rapide, cu propriile cipuri.

Așadar, întrebarea este: în faza inițială a acestei tranziții, când unele Mac-uri Intel sunt încă disponibile, dar Mac-urile Apple Silicon nu sunt încă aici, este încă o idee bună să vă cumpărați un Apple laptop MacBook Intel?

Răspunsul scurt este nu neapărat, cu excepția cazului în care aveți nevoie de unul dintr-un motiv anume.

Procesoarele Apple și procesoarele Intel nu pot rula același software. Fiecare folosește un „set de instrucțiuni” diferit, ceea ce înseamnă că software-ul trebuie să „vorbească” cu ele în moduri diferite, pentru a le determina să îndeplinească aceleași sarcini.

Din acest motiv, dezvoltatorii de software vor trebui să facă o muncă suplimentară pentru a-și optimiza aplicațiile, pentru a rula bine atât pe procesoarele Intel, cât și pe cele Apple.

În cele din urmă, pe măsură ce Mac-urile Intel îmbătrânesc și Mac-urile cu Apple Silicon devin mai răspândite, s-ar putea ca aplicațiile noi să nu mai ruleze deloc pe Mac-urile Intel.

Dacă ați folosit Mac-uri de la începutul mileniului, s-ar putea să vă amintiți că s-a întâmplat ceva similar atunci când Apple a trecut de la cipurile PowerPC la procesoare Intel, de la mijlocul până la sfârșitul anilor 2000.

Dezvoltatorii de aplicații Apple și terții au susținut atât Mac-urile PowerPC, cât și Mac-urile Intel pentru câțiva ani, dar ultimele Mac-uri PowerPC nu au primit actualizări la fel ca Mac-urile PowerPC anterioare, o dezvoltare care le-a scurtat durata de viață utilă.

Încercați să așteptați un Mac Apple Silicon

Sfatul nostru de lungă durată pentru persoanele care au nevoie de un laptop Apple nou chiar în acest moment este să cumpere unul. Întotdeauna apare ceva nou, dar nu știți niciodată cât timp va trebui să așteptați sau ce funcții va include.

Dar, cu excepția cazului în care trebuie să înlocuiți un computer defect, credem că ar trebui să încercați să așteptați Apple Silicon, înainte de a cumpăra un nou Mac Intel scump, cum ar fi MacBook Pro de 16 inch sau iMac de 27 inch.

Acest lucru se datorează parțial faptului că Mac-urile Apple Silicon pe care Apple le-a lansat până acum au fost foarte bune – la fel de rapide sau mai rapide decât Mac-urile Intel pe care le înlocuiesc, dar cu o durată de viață a bateriei mult mai bună (pentru laptopuri) și o utilizare mai redusă a energiei (pentru desktopuri).

Pentru iMac-ul de 24 de inch, Apple a profitat și de ocazie pentru a-și actualiza designul pentru prima dată în aproape un deceniu, adăugând culori distractive și mărind ecranul; ne așteptăm ca actualul iMac de 27 de inch să urmeze pașii acelui model. Acestea sunt îmbunătățiri care merită așteptate, mai ales dacă cheltuiți bani pe un computer pe care intenționați să îl utilizați timp de ani de zile.

Mac-urile Apple Silicon vor primi, de asemenea, noi versiuni de macOS pentru mai mult timp decât Mac-urile Intel, iar un număr din ce în ce mai mare de caracteristici macOS va fi exclusiv pentru Mac-urile mai noi, pe măsură ce vor fi lansate noi versiuni. Mac-urile Apple Silicon sunt singurele modele care pot rula, de asemenea, aplicații iOS și iPadOS, iar unele caracteristici ale viitorului macOS Monterey, cum ar fi modul Portret pentru apeluri FaceTime, vor funcționa numai pe Mac-urile Apple Silicon.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW