Transelectrica, profit de 114 mil. lei în 2020

  • CNTEE Transelectrica SA a realizat în 2020 un profit net de 114 milioane de lei, față de 96 de milioane în anul 2019
  • Nivelul de realizare a Planului de Investiții este de 94%, iar nivelul de realizarea Planului de Mentenanță de 99%
  • În anul 2020, CNTEE Transelectrica SA și-a menținut ratingul Ba1 (Corporate Family Rating) cu perspectiva pozitivă din partea agenției Moody’s Investors Service

În anul 2020, profitul brut al Companiei a crescut cu 60 de milioane de lei, de la 107 milioane de lei în intervalul ianuarie-decembrie2019 la 167 mil lei în ianuarie-decembrie2020, creștere determinată în principal de reducerea tuturor costurilor operaționale inclusiv amortizare, precum și de gestionarea eficientă a resurselor disponibile în conturile Companiei. Profitul net a ajuns la 114 de milioane de lei în 2020, față de 96 de milioane de lei înregistrat în anul 2019.

Contextul anului 2020 a fost unul dificil din cauza pandemiei COVID-19, care a generat o scădere a consumului de energie electrică atât la nivel local, cât și la nivel european. Cu toate acestea, în calitatea sa de Operator de Transport și de Sistem (OTS) Transelectrica a implementat măsuri menite să atenueze manifestarea riscurilor, asigurând continuitatea activității în condiții de siguranță. Astfel, în anul 2020, s-a remarcat o scădere a consumului energiei electrice cu 3,48% față de anului 2019. Astfel, în intervalul ianuarie-decembrie2020 a fost tarifată o cantitate de energie de 53,85 TWh, față de 55,34 TWh în aceeași perioadă a anului trecut.

Managementul Companiei a avut încă de la începutul anului o abordare prudentă, reducând costurile Companiei.

Cătălin NIȚU, director general executiv CNTEE Transelectrica SA: „Rezultatele obținute în 2020, un an complicat pentru întreg sectorul economic, arată că Transelectrica s-a adaptat condițiilor de business și a reușit să-și concentreze eforturile pe acele acțiunisustenabile și esențiale pentru siguranța în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național: investițiile și mentenanța. În același timp, în anul 2020, Transelectrica a contribuit la funcționarea economiei într-o perioadă marcată de efectele pandemiei, având de asemenea un aport important la bugetul statului român“.

Veniturile totale operaționale realizate în anul 2020 au înregistrat o ușoară scădere de 1% comparativ cu anul anterior (2.368 de milioane de lei în 2020 față de 2.398 de milioane de lei în 2019), determinată în principal de scăderea veniturilor operaţionale aferente activităţii zero profit (piaţa de echilibrare), dar și de scăderea cantității de energie electrică transportată.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) realizate în intervalul ianuarie-decembrie2020 au înregistrat o scădere de 4% comparativ cu perioada similară a anului anterior (2.198 de milioane de lei față de 2.282 de milioane de lei în anul 2019).

Segmentul activităților cu profit permis: Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN) s-a înregistrat o scădere de 2% a veniturilor, determinată în principal de diminuarea cantității de energie electrică livrată consumatorilor. Totodată, prețul mediu pe PZU a avut o tendință accentuată de scădere începând cu luna ianuarie2020, fiind cu circa 25% mai mic în anul 2020 față de anul 2019.

Segmentul activităților cu profit zero: Pe zona principală a activităţilor cu profit zero, s-a înregistrat o scădere a veniturilor cu 1%, iar a costurilor cu 12%.

Obținerea pentru al treilea an consecutiv a ratingului Ba1 (Corporate Family Rating) cu perspectiva pozitivă din partea agenției Moody’s Investors Service, arată că Transelectrica are un profil financiar solid cu nivel redus de îndatorare și valori financiare puternice, stabile și predictibile.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW