-1.1 C
București
miercuri, 2 decembrie

Trei sferturi din Glob – potențial expuse riscului incendiilor. Mega-incendiile vor deveni mult mai frecvente

Evaluările din titlu aparțin reputatului cercetător Thomas Kurt, specializat în cercetări și studii referitoare la riscurile de incendii și la vulnerabilitatea ecosistemelor în contextul schimbărilor de climă de pe Planetă.

Cu excepția deșerturilor, spune Thomas Kurt, incendiile pot fi observate peste tot pe Terra. Practic, trei sferturi din suprafața Globului sunt expuse acestui risc. Dar, subliniază el, numai dacă sunt reunite trei condiții: prezența unei vegetații suficient de abundente pentru a furniza «combustibil», o situație meteo propice cel puțin o dată pe an și un factor de igniţie ce poate fi natutal sau imputabil omului. Incendiile de origine naturală sunt frecvente în regiunile boreale, în special în Rusia. În 99% din cazuri ele sunt provocate de fulgere. În Canada, mai bine de jumătate din incendii ale pădurilor sunt provocate de trăsnete. În regiunile cele mai populate ale Globului, cauza incendiilor este majoritar umană (în 90-95% din incendiile în regiunile mediteraneene).

Care este incidenţa încălzirii climei pe Terra?

În opinia cercetătorului Thomas Kurt, acest fenomen al încălzirii climei are un rol în toate zonele în care el se manifestă deosebit de intens: nordul Europei și bazinul mediteraneean, unde temperaturile cresc, în medie, de două ori mai rapid decât pe ansamblul Globului.

Dacă nu plouă în cursul iernii și al primăverii dar este cald, vegetația devine extrem de inflamabilă încă de la finele primăverii (așa cum s-a întâmplat în 2017 în Franța). O serie de alte evoluții determină creșterea factorilor de risc. În Europa, în special în Franța, suprafețele împădurite sunt în constantă creștere, deci o creștere constantă de «combustibil». Apoi, și fizionomia zonelor rurale europene s-a schimbat. În trecut, spațiul rural era mult mai ocupat și exploatat decât la ora actuală. Azi, zonele acoperite cu mărăciniş (pârloagă – n.n.) s-au multiplicat, ceea ce constituie încă un risc de incendii. Anii 2016 și 2017, relevă Thomas Kurt, nu au fost prea buni. Politicile de prevenție nu au mai fost eficiente, spre exemplu în Franța și California, în condițiile în care temperaturi extreme au existat perioade îndelungate și în care mai multe incendii au izbucnit concomitent, dezorganizând astfel dispozitivul de luptă. Iar astfel de situații par a deveni din ce în ce mai frecvente, odată cu schimbările de climă, ducând la pierderea de sub control a situațiilor de genul celor din California sau din Grecia, incendiile ajungând să capete o așa amploare încât să distrugă în totalitate localități.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc și pucioasă trimise de Mânia îngrozirii Lui Iahve din cauza prostituției, sodomiei și adulterului. Incendiile de vegetație, incendiile la case, blocuri, muzee, depozite etc. sunt trimise tot de Mânia îngrozirii Lui Iahve din cauza prostituției, LGBT, căsătoriei legale între persoane de același sex, pornografiei în televiziuni, Internet și reviste, adulterului, adulților și adolescenților în concubinaj. FOCUL 5/8 IISUS 5, MARIA 5, ILIE 8; FO.CUL. FO-Floare, CUL-Creierul. Floarea Creierului Lui Iisus, Floarea Creierului Mariei, Floarea creierului lui Ilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW