Ca în cazul oricărei alte băuturi alcoolice, și romul se consumă diferit, în funcție de tipul acestuia. Cele mai populare sunt romurile dark, romurile light și condimentate sau spiced rum. Prin ce se deosebesc și cum poate fi consumat fiecare dintre cele trei tipuri de rom amintite, vei afla din rândurile următoare.
Uite trei tipuri populare de rom și cum pot fi ele consumate
Băutura în sine este una cu un gust puternic și aromat, dar care poate fi alterat dacă nu este consumată corect. Și nu este vorba aici despre temperatură sau pahar. Este mai mult despre modul în care se consumă romul. Romul este cel mai des pus în deserturi ori în unele cocktailuri, dar poate fi servit și ca atare, cu gheață sau fără.
Romuri dark sau negre
După cum îi spune și numele, romul dark este întunecat. În fapt, el este maro, roșu sau negru, și este obținut din zahăr caramelizat sau melasă. Pentru că este lăsat mai mult timp în butoaie, romul capătă o aromă puternică, cu mult mai puternică decât a altor tipuri de rom produse. Dark este romul cel mai des pus în deserturi, dar la fel de bine poate fi servit și simplu.
Romuri light
Romurile light sunt romuri mai ușoare, cunoscute și ca romuri „albe” sau „argintii”. Culoarea le este îndepărtată uneori după îmbătrânire, prin filtrare, motiv pentru care multe sunt incolore. Au foarte puțină aromă și sunt foarte mult utilizate în prepararea de cocktailuri, cum este spre exemplu Mojito. Romurile light sunt în majoritate produse în Porto Rico.
Romuri condimentate
Dacă vorbim de romuri condimentate sau spiced rum, vorbim de arome obținute prin adăugare de condimente (rozmarin, piper, scorțișoară), și uneori caramel. Din acest motiv, majoritatea romurilor condimentate sunt închise la culoare. Ca și romurile light, și spiced rum pot fi utilizate cu succes în prepararea de băuturi reci sau calde. Dacă le cauți în cantități mari, le găsești la WPG.ro, distribuitor de încredere pentru categoria de băuturi alcoolice fine. Tot la ei găsești și light și dark rum, gold (auriu) ori flavoured (aromat) rum, de la branduri apreciate pentru calitatea producției. Refă stocul cu cele mai bune băuturi de pe piață, pentru cei mai exigenți dintre clienți.
Mai special decât toate este romul premium, care este, în general, produs pentru a fi consumat ca atare. Dacă recomandarea generală este să fie servit la temperatura camerei, când vine vorba de sortimente premium, se recomandă diluarea romului cu câteva cuburi de gheață sau cu apă rece, la fel ca și cu un whisky.
Barmanii, bucătării știu exact de care dintre tipurile de rom au nevoie. Light pentru cocktailuri, auriu sau dark pentru deserturi ori dacă se vrea a fi consumat ca atare. Premium întotdeauna servit simplu, cu câteva cuburi de gheață. Și trebuie să comunice asta. O experiență proastă cu romul poate veni dintr-o alegere la fel de proastă a tipului de rom utilizat, așa că o aprovizionare corectă este mai mult decât necesară acolo unde romul se consumă frecvent, în cantități mari.