Trend ascendent în evoluția activității economice

Tendințele activității economice în perioada iunie-august 2019, s-au manifestat printr-o creștere a activității din construcții și comerțul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie și servicii și o creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +5%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se estimează cea mai semnificativă creștere (sold conjunctural +37%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimează scădere (sold conjunctural -35%) .

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna iunie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +31%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +19%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +17%)

Servicii

Conform estimărilor din luna iunie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW