5.8 C
București

Trump avertizează Ankara cu penalizări

Între timp, şi Donald Trump şi-a mai ponderat tonul cu privire la kurzi, asta după ce joi îi acuzase că “nu au ajutat SUA în al Doilea Război Mondial şi în Normandia (debarcarea din Normandia din 1944 – n.r.), relatează Al Jazeera.

„Avem trei opţiuni: să trimitem mii de trupe şi să câştigăm pe cale militară, să lovim Turcia foarte puternic din punct de vedere financiar, cu sancţiuni sau să mediem o înţelegere între Turcia şi kurzi”, a precizat Donald Trump pe Twitter.Sper că vom puteam media” a mai spus preşedintele american, adăugând că: “Statele Unite, posibil, va face ceva foarte, foarte dur cu privire la sancţiuni şi alte chestii financiare (vis-a-vis de Turcia – n.r.)”.

„Menţiunile lui Donald Trump despre „mediere” vin după ce tot el a ordonat retragerea din Siria a celor aproximativ 1.000 de soldaţi americani. De altfel, este improbabil ca el chiar să fie interesat într-o mediere a situaţiei din moment ce acest lucru a fost deja încercat, fără succes, pe parcursul lunilor trecute.

În paralel cu declaraţiile lui Donald Trump, mai mulţi congresmeni republicani au anunţat un proiect de lege menit să impună sancţiune asupra Turciei din cauza ofensivei din nord-estul Siriei împotriva kurzilor.

Despre negocierile SUA-Turcia şi de ce doreşte Ankara o zonă tampon în nordul Siriei

În cadrul negocierilor cu Statele Unite, Anakara a propus ca zona tampon dorită de Turcia să fie adâncă de 32 de kilometri, pe segmentul dintre Raul Eufrat şi Irak – adică ceva mai mult decât toată lungimea graniței turco-siriene. În acest spaţiu, Ankara intenţionând să relocheze refugiaţi sirieni şi să creeze grupuri proxy loiale ei. Toate aceste lucruri au fost deja făcută de Turcia, însă la vest de Râul Eufrat – adică pe celălalt segment al granitei turco-siriene.

“Unitățile de Apărare a Poporului (YPG)” au respins însă propunerea, sugerând în schimb o zonă tampon adâncă de doar 5 kilometri şi cu o lungime pe doar câteva segmente ale graniţei turco-siriene de nord-est. În plus, YPG a cerut ca zona tampon să nu se afle sub controlul Turciei. Termenii erau, bineînţeles, de neacceptat pentru Anakra.

Conform STRATFOR, Statele Unite a încercat pe ultima sută de metri să obţină un compromis, sugerând o zonă tampon cu o adâncime de 14-15 kilometri, dar nu pe întreaga lungime a graniței de nord-est a Siriei. În plus, a sugerat ca zonă tampon să fie patrulată atât de trupe turce, cât şi de trupe americane.

Turcia a considerat propunerea americană drept “o încercare de a trage de timp” şi a acuzat-o că nu vrea să facă concesii. Ulterior, Donald Trump a ordonat retragere trupelor americane din Siria.

ViaB1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Londra anunță o “Taskforce Europe”, cu misiunea de a negocia cu Bruxellesul după Brexit

Regatul Unit va părăsi UE la miezul nopţii de vineri, 31 ianuarie, dar reglementările europene în vigoare vor fi aplicate...

China se pregătește pentru o îndelungată luptă cu coronavirus. Decesele au ajuns la 106, iar numărul contaminaţilor la peste 4.500

Comisia națională de sănătate, citată de corespondentul permanent la Beijing al ziarului "Les Echos", a anunțat că numărul victimelor epidemiei...

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut în luna decembrie

In luna decembrie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Society Romania a crescut fata de...

Şeful Complexului Energetic Oltenia a fost schimbat din funcție

Consiliul de Supraveghere (CS) al Complexului Energetic Oltenia a decis înlocuirea din funcţie a directorului general al...

TRENDING