Trump rămâne pe poziție în chestiunea zidului de la frontiera cu Mexicul. Este pregătit pentru un blocaj îndelungat al administrației federale

Donald Trump a avertizat că este pregătit pentru un blocaj nu doar pentru mai multe luni, ci chiar pentru mai bine de un an.

Atât republicanii, cât și democrațîi americani sunt conștienți că această luptă pentru buget este și un test al raportului de forțe ce se va stabili pentru a doua parte a mandatului lui Donald Trump, care și-a anunțat deja intenția de a candida din nou în 2020 la președinția Statelor Unite. Având acum, după recentele alegeri de la jumătatea mandatului, controlul asupra Camerei Reprezentanților, democrații dețin practic șefia comisiilor parlamentare dotate cu puteri de investigare…Tineri deputați democrați nou aleși evocă deschis perspectiva unei proceduri de destituire sau de «impeachment».

Dacă Donald Trump a calificat ultimele discuții cu adversarii politici, responsabilii democrați, invitați la Casa Albă vineri, 4 ianuarie, drept «foarte, foarte productive», opiniile de cealaltă parte au fost mai puțin optimiste. S-a aflat că Donald Trump a apărat cu tărie proiectul său de construire a zidului de la frontiera de sud, cu Mexicul, avertizând că el este pregătit să mențină paralizarea parțială a administrației federale timp de mai multe luni, chiar mai mult de un an. «Construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, a insistat el, este o chestiune de securitate națională… Nu este un joc», și a evocat posibilitatea recurgerii la o procedură de urgență care îi permite să evite Congresul. Care este varianta democraților privind discuția cu Donald Trump de vinerea trecută, la Casa Albă: Chuck Schumer, liderul democraților din Senat, și dna Nancy Pelosi, noul «speaker» al Camerei Reprezentanților, au dezvăluit că discuțiile au fost «tensionate», mai ales în condițiile în care președintelui i s-a cerut, din nou, să nu țină sutele de mii de americani ostatici ai propriei ambiții. Potrivit lui Schumer, Donald Trump s-a declarat pregătit pentru un blocaj al administrației federale «foarte lung, de luni de zile și chiar ani». Și-a exprimat însă speranța că nu se va întâmpla așa ceva, dar că este pregătit pentru un astfel de scenariu. Surprinzător, după atâta scandal, Trump a fost de părere că s-ar putea ajunge «foarte rapid» la un compromis. Noi discuții sunt prevăzute pentru zilele următoare. Președintele a desemnat deja o echipă, condusă de vicepreședintele american Mike Pence, și o nouă întâlnire va avea loc chiar în acest weekend. Jenantă a fost situația în care s-a aflat Donald Trump afirmând că predecesori ai săi la Casa Albă i-au aprobat ideea construirii zidului la frontiera cu Mexicul. S-a constatat însă că nici Barack Obama, nici George W. Bush, nici Bill Clinton și nici Jimmy Carter nu au susținut vreodată în public această idee (încă o minciună?).

Miza acestei lupte acerbe pe buget

Atât republicanii, cât și democrații americani sunt conștienți că această luptă pentru buget este și un test al raportului de forțe ce se va stabili pentru a doua parte a mandatului lui Donald Trump, care și-a anunțat deja intenția de a candida din nou în 2020 la președinția Statelor Unite. Având acum, după recentele alegeri de la jumătatea mandatului, controlul asupra Camerei Reprezentanților, democrații dețin practic șefia comisiilor parlamentare dotate cu puteri de investigare, în special cea de a cita martorii și a ordona prezentarea de documente. În plus, tineri deputați democrați nou aleși, semnalează observatori politici informați, evocă deschis perspectiva unei proceduri de destituire sau de «impeachment».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW