Trump revine pe scena politică. Flirtează cu ideea unei candidaturi la prezidențialele din 2024

Donald Trump și-a făcut prima apariție de la plecarea sa de la Casa Albă duminică, 28 februarie, la marea reuniune a republicanilor americani ce a avut loc în Florida, la Orlando. Așa cum era de așteptat, discursul său a fost de fapt un atac fulminant la adresa democraților, a lui Joe Biden personal și a republicanilor care nu l-au susținut, ba chiar i s-au opus.

De-a lungul întregului său discurs, într-o manieră indirectă, dar străvezie, Trump și-a multiplicat aluziile la o eventuală candidatură la prezidențialele din 2024. Vreme de o oră și jumătate, relatează corespondentul RFI, Donald Trump s-a referit la subiectele sale preferate: bilanțul „istoric” al mandatului său prezidențial, fraudarea alegerilor prezidențiale care – a susținut el din nou – l-a împiedicat să rămână pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

În încercarea de a-și păstra sprijinul republicanilor, el l-a atacat pe Joe Biden pentru măsurile luate până acum. I-a reproșat în termeni duri faptul că a deschis granițele țării pentru „milioane și milioane de imigranți ilegali”. Prin măsurile luate de Biden în prima sa lună de președinție, Trump l-a calificat deja drept „cel mai dezastruos dintre toți președinții americani în istoria modernă”. Fără să aibă vreo reținere, a categorisit administrația Biden drept „anti-locuri de muncă, anti-familii, anti-frontiere, anti-femei și anti-știință”.

Angajându-se să unească republicanii, Donald Trump i-a numit pe cei pe care el îi consideră un pericol pentru partid (Mitt Romney, Liz Cheney, Lisa Murkowski ş.a), respectiv toți cei care au votat împotriva sa la procesul de destituire. A cerut chiar tuturor republicanilor să nu voteze în favoarea acestora la viitoarele alegeri, întrucât ei nu ar fi „republicani decât cu numele”. Trump a dezmințit zvonul care circulă în ultima vreme cum că ar intenționa să creeze un nou partid. A dat asigurări că nu are o astfel de intenție, este vorba de un fake news. A subliniat că există deja Partidul Republican, „care se va uni și va deveni mai puternic ca oricând”.

Analiști politici americani, inclusiv republicani, spun că, totuși, rămâne de văzut dacă acest partid va accepta să se înroleze încă o dată în spatele lui Trump la o viitoare luptă pentru Casa Albă. În ciuda achitării sale la procesul din februarie, când Donald Trump a fost vizat de punerea în acuzare pentru „incitarea la insurecție” în urma atacului contra Capitoliului, Trump nu se mai bucură de susținere unanimă în rândul aleșilor republicani. Chiar dacă sondaje de opinie recente au arătat că domnia sa ar beneficia încă de susținerea a 53% dintre americanii republicani.

Foto: By The White House – https://www.whitehouse.gov/blog/2017/04/26/behind-scenes-president-trump-calls-space, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58380351

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW