Turcia: 337 persoane condamnate la închisoare pe viață, legat de puciul anti-Erdogan din 2016

Agențiile de presă, posturile de radio și televiziune au anunțat – în regim de breaking news – că un tribunal din Ankara a condamnat joi 337 persoane, între care ofițeri și piloți ai armatei aeriene, la pedepse cu închisoarea pe viață în procesul legat de tentativa nereușită de lovitură de stat din 2016 care l-a vizat pe președintele Recep Erdogan. Persoanele respective au fost declarate vinovate în special de „tentativă de răsturnare a ordinii constituționale”, de „tentativă de asasinare a președintelui” și de „homicid voluntar”.

S-a anunțat de asemenea că 60 de persoane au fost condamnate la diverse pedepse cu închisoare și 75 au fost achitate, la capătul unui proces în care au compărut aproape 500 de acuzați.

Printre persoanele condamnate figurează îndeosebi piloți care au bombardat mai multe puncte emblematice ale capitalei țării, Ankara, inclusiv parlamentul, precum și ofițeri și civili care au condus puciul de la baza militară de la Akinci în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016.

Pedepse la închisoare pe viață „agravată”

Cea mai mare parte a acuzaților au primit pedeapsa cu închisoare pe viață „agravată”. Ea comportă condiții de detenție mult mai stricte, înlocuind în arsenalul juridic turc pedeapsa cu moartea, abolită în 2004.

Recep Erdogan îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, fost aliat al președintelui turc, că a pus la cale puciul. Refugiat în Statele Unite, acesta neagă orice implicare în acțiunea din iulie 2016.

Val de noi arestări și procese

Autoritățile turce urmăresc fără încetare partizanii predicatorului, declanșând epurări de o amploare fără precedent în istoria modernă a Turciei. Mai multe zeci de mii de persoane au fost arestate și peste 140.000 au fost destituite din funcțiile deținute. Valul arestărilor continuă și în prezent, la cinci ani de la tentativa de puci, chiar dacă au devenit mai puțin intense.

Sunt în curs alte procese, cu un număr și mai important de acuzați. Mai bine de 520 persoane sunt judecate într-un proces legat de activitățile gărzii prezidențiale în noaptea în care a avut loc tentativa de puci. Tribunalele, spun cifre oficiale, au condamnat până în prezent aproape 4.500 persoane, pronunțând aproape 3000 pedepse cu închisoarea pe viață.

Foto: By Πρωθυπουργός της Ελλάδας from Greece – https://www.flickr.com/photos/44926920@N06/4605764601/Uploaded by Randam, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50165427

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW