Turcia amenință cu expulzarea a 10 ambasadori occidentali

Președintele Recep Erdogan ameninţă cu expulzarea ambasadorilor a zece țări occidentale după ce aceștia au făcut declarații în favoarea eliberării unui om de afaceri turc aflat în închisoare de patru ani fără să fi fost judecat, dar care este considerat un opozant al actualului regim politic din Turcia. „Am comunicat Ministerului nostru de Externe că nu ne putem permite să le acceptăm prezența în țara noastră, nu ei trebuie să dea lecții Turciei”, a declarat Recep Erdogan jurnaliștilor aflați la bordul avionului ce l-a adus pe președinte din turneul său în țări africane.

Ministerul turc de Externe i-a convocat pe ambasadorii celor zece state, între care cei ai Statelor Unite și Franței, ca răspuns la o declarație comună în care au cerut eliberarea activistului și omului de afaceri Osman Kavala. Din surse diplomatice s-a aflat că ambasadorii Canadei, Franței, Finlandei, Danemarcei, Germaniei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei, Suediei și al Statelor Unite au subliniat în demersul lor comun că o soluționare justă și rapidă a afacerii Osman Kavala trebuie să răspundă obligațiilor internaționale și legislației naționale a Turciei. ”Ținând seama și de decizii ale Curții europene pentru drepturile omului privind acest caz, cerem Turciei să asigure eliberarea imediată a arestatului Osman Kavala”, se spune în cererea lor comună adresată președintelui Erdogan.

Osman Kavala a fost achitat în 2020 de acuzațiile împotriva sa legate de manifestațiile ce au avut loc în întreaga țară în anul 2013. Sentința de achitare a fost respinsă și combinată cu o altă anchetă privind tentativa de lovitură de stat din 2016, în care Kavala este acuzat de spionaj. Recep Erdogan l-a acuzat pe Kavala că este „braţul turc” al miliardarului american George Soros.

Consiliul Europei a avertizat Ankara cu sancțiuni ce ar putea fi adoptate la sesiunea următoare a PE (30 noiembrie -2 decembrie) în cazul în care opozantul Osman Kavala nu va fi eliberat până la data respectivă.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. TURCIA TU-Tisbitul, RCIA-Crai. Craiul Tisbitul.
    AN.K.A.RA. AN-Ani, K-Potasiu, A-Alb, RA-Rai. Anii potasiului alb al Raiului (2004-2070). Potasiul alb = Creationismul din Casa Raiului in care stau.
    IST.AN.BUL. IST-Tisbitul, AN-Ani, BUL-Boul. Anii boului lui Tisbitul (2004-2070). BOUL = Statia internationala cu vederea si gandurile Sfantului Prooroc Ilie Tisbitul. Boul in contextul definitiilor oraselor e taurul de la corida spaniola, joc malefic legal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW