De asemenea, nici pentru îndelungata criză generală a situației din regiune
Concluzia lui Antony Blinken, expusă după întrevederile din ultimele zile în Israel și diverse capitale din Orientul Mijlociu, este următoarea: „Toți partenerii pe care i-am întâlnit în cursul acestui turneu se declară gata pentru o soluție durabilă vizând încetarea ciclului violențelor și garantarea securității Israelului… Ei subliniază însă că acest lucru nu este posibil decât printr-o abordare regională care să deschidă calea pentru crearea unui stat palestinian”.
Ajuns marți la Ierusalim, Antony Blinken și-a consacrat întreaga zi convorbirilor cu președintele și cu premierul Israelului. Într-o conferinţă de presă ținută după întâlnirea cu premierul Benyamin Netanyahu, șeful diplomației americane a susținut ideea potrivit căreia Israelul „ar trebui să devină un partener al liderilor palestinieni dornici să-și conducă conaționalii în pace, alături de vecini”. Mai mult, Blinken a susținut ideea revenirii palestinienilor la locurile natale cât mai curând posibil, o dată ce va lua sfârșit actualul război, și s-a opus oricărei sugestii vizând relocarea palestinienilor în afara Fâșiei Gaza. Blinken a anunțat în conferința sa de presă după convorbirile cu Netanyahu că Israelul a acceptat un plan ce permite ONU să trimită o misiune de evaluare a situației din Gaza, care să stabilească măsurile ce trebuie luate pentru a se permite palestinienilor refugiați în alte zone să revină la casele lor din nordul Fâșiei Gaza.
La Tel-Aviv, relatează corespondentul RFI, Antony Blinken a depus eforturi pentru a convinge Israelul să protejeze civilii în Fâșia Gaza, recurgând la operațiuni țintite și să încerce să juguleze escaladarea conflictului la nivel regional. Blinken a repetat la întâlnirile cu oficialii israelieni că o normalizare a relațiilor cu țările din regiune este posibilă, dar numai dacă Israelul creează condițiile pentru crearea unui stat palestinian viabil. Citat de ziarul „Haaretz”, Blinken a susținut însă că, în opinia țării sale, acuzația de genocid contra Israelului este „fără fundament”. După părerea sa, demersul făcut la Curtea internațională de justiție (CIJ) contra Israelului „deturnează opinia publică de la toate eforturile importante ce se fac la ora actuală… Este cu atât mai exasperant când cei ce atacă Israelul – Hamas, Hezbollah, Houtis și Iranul- cer deschis dispariția Israelului și uciderea în masă a evreilor”.
Ajuns miercuri la Ramallah, în Cisiordania, unde s-a întâlnit cu liderul Autorității palestiniene Mahmoud Abbas, Antony Blinken – relevă corespondentul RFI – „a reafirmat ideea că Statele Unite susțin măsurile tangibile vizând crearea unui stat palestinian”. La care Abbas a răspuns cu sublinierea potrivit căreia „Gaza este o parte inseparabilă a Statului palestinian… și nu vom permite nicio tentativă de dezrădăcinare a poporului nostru în Cisiordania, la Ierusalim și în Fâșia Gaza”.
La Ramallah, unde a fost întâmpinat de o manifestație de protest a palestinienilor contra politicii americane de susținere a Israelului, Blinken a abordat în mod special spinosul dosar al viitorului Fâșiei Gaza. A reafirmat ceea ce a expus și cu prilejul convorbirilor purtate în ultimele două zile în Qatar, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, că Statele Unite „susțin măsuri tangibile pentru crearea unui stat palestinian”.
În Bahrein, șeful diplomației americane s-a referit, concret, la atacurile lansate de teroriștii Houthis în Marea Roșie, pe care le-a calificat drept „o evidentă amenințare” la adresa stabilității mondiale și s-a angajat să continue acțiunile de a-i contracara. Aceste atacuri, a subliniat Blinken, „au un impact real asupra oamenilor”, respectiv prin creșterea prețului bunurilor de consum împiedicate să parcurgă o cale maritimă comercială importantă.