16,5 milioane de francezi au fost chemați duminică la urne ca să voteze la al doilea tur al alegerilor municipale. Votul s-a desfășurat în circa 15% din cele 35.000 de comune, adică în aproape 5.000 localităţi – mai ales în orașele mari – în care nu s-au ales primarul și Consiliul municipal la primul tur, din 15 martie.
Absenteism-record, un puternic puseu al ecologiștilor și revenirea Stângii în mari metropole – acesta ar fi, spre surprinderea generală, rezultatul celui de al doilea tur de scrutin al municipalelor franceze. Pentru majoritatea prezidențială, pare să fi sosit ora „socotelilor” și Emmanuel Macron se află în fața unei alegeri delicate, nefiind exclusă inclusiv o remaniere guvernamentală.
Cum era de prevăzut, absenteismul a atins și de data aceasta un record, ajungând la aproape 60% din lista alegătorilor francezi. Așa cum remarca un jurnalist de la France Presse, cifrele arată că doar patru din zece alegători au mers la vot, în condiții de
respectare strictă a regulilor medicale și de igienă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. În încercarea de a se găsi o explicație a absenteismului, fenomen ce-l preocupă în mod special pe președintele Emmanuel Macron, analiști ai presei franceze spun că nu doar pandemia trebuie luată drept cauză a refuzului de a merge la vot.
„Val Verde” în multe orașe franceze
Încă de la primul tur de scrutin, ecologiștii francezi puteau spera la un rezultat foarte bun. Al doilea tur i-a consacrat – în opinia unor analiști – în câștigătorii municipalelor franceze din acest an. Surprizele au fost multiple și rezultatele din unele orașe au dat ineditul acestor alegeri.
La Marsilia, candidata ecologistă, în fruntea unei coaliții de stânga, a devansat-o pe candidata de dreapta și pe reprezentantul Renașterii Naționale, partidul extremist de dreapta. La Lyon, al treilea oraș francez, Verzii au dat lovitură dublă: au cucerit primăria, dar și președinția metropolei, sediul adevăratei puteri locale. La Bordeaux, seismul electoral a fost și mai puternic. După 73 de ani de dominație a partidului conservator, orașul a căzut în mâinile ecologiștilor. Verzii vor conduce de asemenea mari municipii precum Besançon, Tours, Poitiers, Strasbourg, locuri unde până acum erau doar forţă de sprijin pentru socialiști. Doar Lille, metropolă din nordul Franței, rămâne, practic la mustață, pentru a patra oară în mâinile socialistei Martine Aubry. Situația de la Paris a fost rezolvată încă din primul tur de scrutin. Socialista Anne Hidalgo le-a învins duminică pe cele două contracandidate – republicana Rachida Dati și reprezentanta partidului la putere (LREM), Agnes Buzyn, cu umilul ei scor de 13,7% din sufragii, nereușind să intre nici în Consiliul Municipal al Parisului. De subliniat că și Anne Hidalgo și-a axat campania pe probleme ecologice, fapt ce a avantajat-o, obținând victoria cu o majoritate absolută.
Extrema dreaptă a dnei Marine Le Pen nu a reușit să obțină decât un mare oraș, Perpignan, situat lângă frontiera cu Spania, învingător fiind fostul ei tovarăș de viață Louis Alliot. În rest, această formațiune activă în campania electorală nu a mai învins decât în câteva mici localități din sudul și nordul țării.
Socialiștii, relatează RFI, s-au păstrat „la limită”, mențînându-și autoritățile locale din mari orașe – Lille, Le Mans, Clermont-Ferrand, Nancy, Saint Denis. Primul secretar al PS, Olivier Faure, și-a exprimat satisfacția pentru „formidabilele victorii” obținute de socialiști și ecologiști, aliați însă în multe din municipii cu prilejul acestui scrutin local.
Cât îi privește pe Republicani, ei au rămas la conducerea multor orașe (circa 50%). RFI remarcă rămânerea lor la putere la Nisa, dar au pierdut Marsilia (unde conduceau de 25 de ani), în favoara ecologiștilor.
„Verzii transformă eseul”
Sub acest titlu, ziarul francez „Liberation”, concluzionând scrutinul de duminică, subliniază că, „după o campanie haotică, clivajul bine cunoscut între Dreapta și Stânga revine acum în prim-plan, concomitent însă cu o conștientizare ecologistă favorizată de criza coronavirusului, dar și de mobilizarea tinerei generații. În schimb, duminică au fost înregistrate două victime: democrația, lovită de absenteismul record, și partidul prezidențial, căruia i-a fost ratată total tentativa de a se implanta local… Destinul acestei mișcări depinde deci doar de liderul ei: o piramidă fără bază sau un corp fără cap”, conchide ziarul citat. „Le Monde” o spune direct: Ecologiștii devin o forță politică de primă importanţă în Franța.
Rezultatul de la Le Havre – singurul cu semnificație pentru Macron
Realitatea este că partidul prezidențial nu a învins în nici un mare oraș, impunându-se doar la Le Havre, grație victoriei primului ministru. Edouard Philippe a fost ales cu aproape 60% din voturi, confirmând popularitatea de care se bucură, mai ales în urma modului în care a știut să gestioneze criza coronavirusului. Pe fondul zvonurilor referitoare la o posibilă remaniere guvernamentală, victoria la Le Havre îi poate garanta lui Edourd Phelippe rămânerea în funcție. Contează și un sondaj de opinie conform căruia peste 55% dintre francezi îl vor în continuare prim-ministru. Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye, a exprimat „decepția” majorității care în unele localități a înregistrat rezultate „extrem de decepţionante” din cauza „divizărilor” din campania pentru municipale.
Fix la fel va fi si la noi in privinta „absenteismului” ! Un sfert – cauzat de virus, celelalte trei – din cauze „umane” / care numai umane nu-s !