Crește tensiunea între Ucraina și Europa centrală legat de exportul cerealelor ucrainene. În ziua de 18 septembrie, Kievul a făcut plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) contra Poloniei, Ungariei și Slovaciei care, contrar directivelor Uniunii Europene, mențin interdicțiile la importul unor produse ucrainene. Se știe însă că Kievul depinde de vecinii săi europeni pentru exportul de porumb, grâu sau semințele de floarea soarelui către restul lumii, în special după ce Rusia s-a retras, la sfârșitul lunii iulie, din acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră.
În aceste condiții, țările vecine Ucrainei au devenit de neocolit pentru tranzitul de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui ucrainene către Africa și Orientul Mijlociu. Cinci țări europene obținuseră din partea Bruxelles-ului acordul ca cerealele ucrainene să nu fie vândute în țările de tranzit. Această măsură a fost ridicată vinerea trecută, 15 septembrie, dar Polonia, Ungaria și Slovacia au decis menținerea în vigoare a embargoului de dinainte de 15 septembrie.
Acesta a fost motivul pentru care Kievul a adresat plângere la OMC. ”Aceste trei state au luat decizia de a interzice importul de anumite produse ucrainene deși există un acord de liber-schimb între Ucraina și Uniunea Europeană”, a afirmat Taras Visotskii, adjunctul ministrului Agriculturii ucrainean. ”Reamintesc, a adăugat el, că in calitate de membre ale UE, aceste trei țări sunt obligate să respecte acest acord. Ele l-au violat și acesta este motivul acestui demers al Ucrainei”.
Aceste tari UE pot rupe orice ajutor acordat Ucrainei naziste, inclusiv tranzitarea teritoriilor lor cu cerealele SUA, ale Tarilor de jos, etc. livrate de Ucraina nazista.
Nimeni nu te poate obliga sa cumperi ce nu vrei.
Adica ne a foat mila de milogul cerșenski, acum, in creierul lui retardat, mila e dreptul lui. Scarba mea la fel, e a lui