8.6 C
București
miercuri, 21 aprilie

PE a aprobat acordurile de liber schimb și de protecție a investițiilor UE-Vietnam

Acordul de liber schimb UE-Vietnam va elimina treptat aproape toate taxele vamale. El include norme obligatorii pentru protecția mediului, a drepturilor muncii și ale omului

UE face, cu acest acord, un pas înainte în ceea ce privește cooperarea comercială interregională cu sud-estul Asiei

Acordul comercial UE-Vietnam, „cel mai modern și ambițios acord încheiat vreodată între UE și o ţară în curs de dezvoltare”, a primit miercuri sprijinul Parlamentului European. Eurodeputații au aprobat acordul cu 401 voturi pentru, 192 împotrivă și 40 abţineri. Acest „cel mai modern, cuprinzător și ambiţios acord încheiat vreodată între UE și o ţară în curs de dezvoltare” va contribui la stabilirea unor standarde înalte în regiune și ar putea pregăti terenul pentru un viitor acord comercial și de investiții interregional, conform rezoluției ce însoţeşte acordul, adoptată cu 416 voturi pentru, 187 împotrivă și 44 abțineri. Acordul este „un semnal puternic în favoarea comerțului liber, echitabil și reciproc, în vremuri de tendințe protecționiste tot mai mari și de punere serioasă sub semnul întrebării a comerțului multilateral bazat pe norme”, au subliniat deputații.

Dispar aproape toate tarifele vamale

Acordul va elimina practic toate tarifele dintre Vietnam și UE pe parcursul a zece ani, incluzând cele pentru principalele produse de export europene precum echipamente, autoturisme și produse chimice. Acordul se aplică de asemenea serviciilor precum cele bancare, transport maritim și poștal, unde companiile europene vor beneficia de un acces îmbunătăţit. Companiile vor avea în plus posibilitatea de a participa la licitații publice lansate de către guvernul vietnamez și de către un număr de municipalităţi, inclusiv orașul Hanoi. Acordul protejează, de asemenea, 169 de produse europene emblematice.

În plus, acordul este un instrument de încurajare a protejării mediului și de susținere a progresului social în Vietnam, inclusiv în ceea ce privește drepturile muncii. Prin intermediul acordului, Vietnamul se angajează să aplice Acordul de la Paris. S-a angajat, de asemenea, să ratifice două proiecte de lege așa cum a solicitat Parlamentul European, reaspectiv unul privind abolirea muncii forțate, celălalt privind libertatea de asociere, până în 2020 și, respectiv, în 2023.

Acordul comercial poate fi suspendat dacă există încălcări ale drepturilor omului.

Soluționarea litigiilor dintre investitori și stat

Parlamentul a aprobat, separat, cu 407 voturi pentru, 188 împotrivă și 53 abțineri, un acord de protecție a investițiilor ce prevede un sistem judiciar format din judecători independenți care vor fi responsabili de soluționarea litigiilor dintre investitori și stat. Rezoluția ce însoţeşte acordul a fost aprobată cu 406 voturi pentru, 184 împotrivă și 58 abțineri.

Europarlamentarii relevă semnificația acordului în strategia UE

Raportorul Geert Bourgeois (ECR, BE) a declarat: „Aceste acorduri de ultimă generație reprezintă o oportunitate unică pentru continuarea obiectivului UE de a deveni un jucător geopolitic care apără comerțul multilateral, respinge protecționismul și ridică standardele de muncă, de mediu și de respect al drepturilor omului la nivel mondial. Acordurile vor stimula prosperitatea, vor crea locuri de muncă noi și mai bine plătite, vor reduce costurile pentru companiile mari și mici, și le vor oferi un acces reciproc mai bun pe piețe”.

Președintele Comisiei pentru comerț, Bernd Lange (S&D, DE), a declarat în urma votului: „Istoria arată că izolarea nu schimbă o ţară. Acesta este motivul pentru care PE a votat în favoarea acestui acord comercial cu Vietnamul. Prin acest vot, consolidăm rolul UE în Vietnam și în regiune, asigurându-ne că vocea noastră are mai multă greutate decât înainte. Acest lucru este deosebit de important când vine vorba de problematici asupra cărora nu suntem de acord, precum rolul presei libere sau al libertăţilor politice. De asemenea, extindem posibilitatea de exprimare a societăţi civile. Rolul nostru de acum înainte este să ne asigurăm că acordul este pus în practică”.

Etapele următoare

După ce Consiliul European aprobă formal acordul comercial și părţile se notifică reciproc de încheierea procedurilor, acesta poate intra în vigoare. Pentru ca acordul de protecție a investițiilor să intre în vigoare, parlamentele statelor membre UE trebuie mai întâi să îl ratifice.

Vietnamul este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) după Singapore, cu schimburi de mărfuri în valoare de 47,6 miliarde de euro pe an și 3,6 miliarde de euro atunci când vine vorba de servicii. Exporturile UE către această ţară cresc cu 5-7% anual, însă deficitul comercial al UE cu Vietnamul a fost de 27 de miliarde de euro în 2018.

Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicații, îmbrăcăminte și produse alimentare. UE exportă în principal în Vietnam bunuri precum mașini și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole. (M.C.)

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW