Cei patru lideri europeni s-au deplasat joi, 16 iunie, la Kiev, într-o vizită ”inedită” de susținere a ucrainenilor. O vizită demult așteptată, în condițiile în care pe frontul de Est din Ucraina au loc lupte îndârjite, trupele ruse recurgând la cele mai criminale metode de distrugere a localităților și făcând victime omenești cu sutele zilnic, inclusiv în rândul civililor nevinovați. Unii au spus că această vizită ar putea decide soarta războiului declanșat de Rusia contra Ucrainei. Această vizită precede de asemenea un eveniment important pentru soarta Ucrainei: săptămâna viitoare, Uniunea Europeană trebuie să decidă dacă îi acordă statutul oficial de candidat la UE.
Sosit în gara Kiev, după zece ore de călătorie cu trenul de la frontiera cu Polonia împreună cu premierul Italiei și cu cancelarul german, Emmanuel Macron, încă președinte al Consiliului European până la 30 iunie, a declarat că liderii europeni au venit la Kiev cu ”un mesaj de unitate europeană” și de ”susținere a Ucrainei ”pentru acum și pentru viitor”. Imediat după sosirea la Kiev, liderii europeni, însoțiți de puternice gărzi securitare și de o armată de jurnaliști, au vizitat localitatea Irpin, o periferie a Kievului, poate una dintre localitățile deținătoare a unor cutremurătoare dovezi ale crimelor de război comise de trupele ruse la începutul războiului, ratat asupra capitalei. Emmanuel Macron nu a scăpat nici aici de întrebări referitoare la poziția sa ”ambiguă” față de Ucraina și la afirmația mult comentată potrivit căreia nu trebuie umilită Rusia. ”Ucraina trebuie să poată rezista și să învingă armata rusă, a declarat Macron. Franța este alături de Ucraina încă din prima zi a invaziei ruse, noi suntem alături de ucraineni, fără nicio ambiguitate”, a răspuns scurt președintele francez.
”Vom reconstrui totul”, a spus Mario Draghi
Cancelarul Scholz, criticat pentru prea puține ajutoare în armament livrate Ucrainei, a declarat la sosirea la Kiev – citat de ”Bild” – că această vizită are drept scop ”manifestarea solidarității” și a dat asigurări că ”ajutorul pe care-l organizăm, financiar, umanitar dar și militar, va continua atâta timp cât va trebui luptei ucrainenilor pentru independență”. Potrivit relatărilor corespondenților de presă veniți la Kiev, liderii europeni s-au deplasat pe străzile localității Irpin. S-au oprit îndelung în fața clădirilor distruse, a automobilelor și altor materiale de folos civil calcinate. Înmărmuriți, au vizionat un film realizat la Irpin, inclusiv în toiul luptelor, despre teribilele distrugeri și execuții. La sfârșitul acestei vizite, Emmanuel Macron, citat de France Presse, a lăudat eroismul ucrainenilor. ”Aici, a spus Macron, ucrainenii au oprit trupele ruse care se îndreptau spre Kiev, aici a dat dovadă de eroism armata ucraineană, dar și populația locală”, evocând anchetele în curs privind crimele de război de care sunt acuzate forțele militare ruse. Sute de civili au fost uciși la Irpin, Bucea și Borodianka, în legătură cu care autoritățile ucrainene și instituții internaționale desfășoară în prezent anchete.
”Vom reconstrui totul”, a dat asigurări premierul italian Draghi, după tulburătoarea vizită în locuri practic rase de pe fața pământului de către agresorii ruși. Rușii, a spus premierul italian presei, au distrus școli, terenuri de joacă pentru copii… Totul va fi reconstruit”. Cele mai multe probleme auzite de la interlocutorii ucraineni, a spus Draghi, s-au referit la reconstrucție, la planuri de viitor. În opinia premierului italian, ucrainenii au început deja reconstrucția, identificând fiecare loc unde un obiectiv a fost totalmente distrus și care va trebui refăcut.
Reveniți în capitală, liderii europeni aveau în agenda vizitei convorbiri cu președintele Zelenski și apoi o conferință de presă comună în după-amiaza aceleiași zile. Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, livrarea de arme cât mai moderne și cât mai multe cantitativ, sprijin în vederea relansării exporturilor de cereale din Ucraina erau problemele principale aflate pe agenda convorbirii cu Volodimir Zelenski.