După reuniunile de la Geneva și Bruxelles, OSCE a închis joi, la Viena, un «intens balet diplomatic» ce a vizat dezamorsarea riscului unui conflict în Ucraina, insistând asupra «urgenței» restabilirii unor canale de dialog. În ce privește Moscova, aceasta a constatat un blocaj, mergând până la a spune că «nu vede utilitatea unor noi discuții cu occidentalii în următoarele zile», dată fiind existența unor «atât de profunde divergenţe». Potrivit lui Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, occidentalii au promis că săptămâna viitoare vor transmite doar niște răspunsuri scrise pe marginea exigențelor Rusiei.
«Situația în regiune este periculoasă», a declarat secretarul general al OSCE, dna Helga Schmid, la deschiderea reuniunii de la Viena. «Este imperativ necesar să se găsească, pe cale diplomatică, o modalitate de oprire a escaladării și de a se începe reconstruirea încrederii, a transparenței și a cooperării», a subliniat dna Schmid, evocând «nevoia urgentă de se putea face față unui context imprevizibil». OSCE, a insistat ea, «este un loc unic pentru dialog Est-Vest… Fiecare din cele 57 state membre are un loc la masa tratativelor». Această instanță este, deci, unul din rarele forumuri pentru schimburi de idei din care fac parte atât Rusia, cât și Statele Unite.
Polonia, care după Suedia va prelua președinția anuală a OSCE, și-a exprimat și ea îngrijorarea în legătură cu situaţia din estul Ucrainei, la fel ca și alte state ale flancului de est al NATO aflate cândva sub autoritatea Moscovei. «Este vizibil, a spus ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, că riscul unui război în zona OSCE nu a fost niciodată în ultimii 30 de ani atât de intens. Este vorba de o provocare de talie pentru această organizație al cărei scop este tocmai interzicerea războaielor în Europa».
«Respingem șantajul”
Occidentalii acuză Moscova că a masat în ultimele săptămâni peste 100.000 de militari, tancuri și artilerie la frontiera cu Ucraina, pregătind astfel un atac împotriva acestei țări, intenție negată de ruşi. Ori, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene, aceste trupe fac parte din instrumentele prin care Moscova urmăreşte să obțină satisfacție la pretențiile sale exprimate insistent la toate reuniunile din această săptămână. «Noi nu dorim să negociem sub presiune», a insistat Josep Borrell. «Noi, a spus la rândul său Michael Carpenter, ambasadorul american la OSCE, respingem cu fermitate șantajul și vrem să acționăm în așa fel încât agresiunile ca amenințări să nu devină realitate».
Decepția rușilor
În fața primirii glaciale rezervate propunerilor Kremlinului, reprezentantul rus la OSCE, Alexandr Lukasevici, a condamnat «absenţa unor răspunsuri adecvate» din partea Occidentului. «Totul s-a redus la neliniștea lor legată de comportamentul aşa-zis agresiv al Rusiei, a mai spus diplomatul rus. Este în mod clar o decepție pentru noi».
«Nu am sperat niciodată că vom ajunge astăzi la un acord», a spus la rândul său ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter. «Este însă începutul unui proces care se va traduce prin consultări și un ciclu de reuniuni», a susţinut el, evocând totodată îngrijorarea occidentalilor în urma informaţiilor conform cărora situația din zonele ucrainene controlate de separatiști este «extrem de preocupantă».