luni, 10 august, 2020
22.2 C
București

Iran: Un important proiect de oleoduc pentru exportarea petrolului evitând strâmtoarea Ormuz

Președintele Hassan Rohani a lansat un important proiect de oleoduc care va permite Iranului să-și exporte petrolul utilizând un alt itinerar decât strâmtoarea Ormuz, anunță agenția de presă Tasnim.

“Ceea ce este strategic în acest proiect, a subliniat președintele Rohani la ceremonia de inaugurare a noului proiect, este că mai multe țări din regiune au reușit să găsească o a doua cale pentru a putea să-și exporte petrolul folosind alte căi de fiecare dată când strâmtoarea Ormuz este în pericol”.

Oleoducul, lung de 1.000 km., va duce petrolul de la Goreh spre Golf, către un alt oraș portuar, Jask, din Marea Oman. Terminalul din insula Kharg, din Golf, este în prezent principalul terminal din Iran, de unde pleacă 90% din exporturile de petrol. Pentru a ajunge însă în Kharg, petrolierele sunt obligate să treacă prin Ormuz.

Prin lansarea oleoducului Goreh- Jask, relevă experții, exporturile petroliere ale Iranului nu mai sunt legate de strâmtoarea Ormuz, ceea ce va face din localitatea portuară Jask un terminal strategic important: va fi cel de-al doilea mare terminal pentru exportarea petrolului brut din Iran.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Liban: Noi apeluri la manifestații anti-regim, după incidentele violente cu forțele de ordine de sâmbătă

Alegerile parlamentare anticipate sunt singura ieșire din criza profundă ce a lovit Libanul, a afirmat, într-un discurs...

Afganistan: Surprinzătorul acord privind eliberarea a 400 talibani vinovaţi de crime grave deschide calea unor tratative de pace

Negocierile de pace istorice între Kabul și insurgenţii talibani "sunt pe punctul de a începe", a anunțat...

75 de ani de la bombardamentele atomice la Hiroshima și Nagasaki

Acum 75 de ani, "Little Boy"devasta la 6 august Hiroshima. Ucidea 140.000 persoane (80.000 pe loc, restul...