Ambasadorul Chinei la Paris semnează în cotidianul «Les Echos» un amplu articol în care prezintă și explică poziția țării sale față de actualul război comercial dintre Statele Unite și China, față de impactul negativ pe care acest conflict îl are asupra tuturor părților. Dar, subliniază Zhai Jun, nu se pune problema «de a ceda șantajului. Dacă trebuie să purtăm acest război, o vom face». «China, a spus Zhai Jun, nu-și va sacrifica interesele fundamentale pentru simpla plăcere de a se ajunge la un acord».
Referindu-se la impasul în care au ajuns în ultimele zile negocierile economice și comerciale chino-americane, Zhai Jun a ținut să evidențieze «două puncte semnificative»: 1) ultimul raport al OECD arată că, din cauza războiului comercial, creșterea economică mondială în 2019 și 2020 nu va fi decât de 3,2% și 3,4%, mult inferioară cifrelor medii din ultimii 30 de ani; 2) după anunțarea de către Statele Unite a embargoului asupra Huawei, cursul mai multor societăți europene specializate în domeniul informatic și în înalte tehnologii a scăzut considerabil, ajungând în unele cazuri la 10%.
«Când cineva suferă de guturai, un altul tușește», a reamintit ambasadorul chinez cunoscuta sintagmă. Cele două elemente mai sus menționate, subliniază el, arată că, într-o lume unde lanțurile industriale și lanțurile de valori sunt puternic interdependente, fricțiunile comerciale chino-americane au impact la nivelul întregii lumi și toate țările se găsesc în situația de «părți afectate». Dorința Chinei, a subliniat și cu acest prilej ambasadorul Chinei la Paris, este ca negocierile chino-americane să se finalizeze cu un acord, «întrucât de pe urma unui război comercial nu profită nici China, nici Statele Unite și nici restul lumii… Ambiția noastră este ca printr-o aprofundare continuă a reformelor și a deschiderii, să împărțim cu întreaga lume oportunitățile de dezvoltare». Zhai Jun a subliniat, în acest context, că, prin eforturi continue, China nu a încetat să acționeze pentru salvarea regulilor liberului schimb și ale multilateralismului comercial. «China a flexibilizat, pentru străini, regulile de acces pe piața sa și în sectorul său al serviciilor. Sumele achitate de China pentru drepturi de proprietate intelectuală au ajuns de la 1,9 miliarde de dolari în 2001, la 34 miliarde în 2018 și vom plăti și mai mult în viitor», a spus ambasadorul chinez.
China nu acceptă decât un acord echilibrat cu Statele Unite
Precizând condiția pe care Beijingul o pune în privința unui acord comercial cu Statele Unite, respectiv semnarea unui «acord echilibrat», Zhai Jun subliniază că China «nu-și va sacrifica interesele sale fundamentale și dreptul său legitim la dezvoltare pentru simpla plăcere de a se ajunge la un acord… În opinia Chinei, este vorba de un principiu cardinal și de o condiție sine qua non». «Noi, continuă ambasadorul Zhai Jun, nu dorim acest război comercial, dar nu vom ceda șantajului. Dacă trebuie să purtăm acest război, îl vom purta»..«A negocia nu înseamnă impunerea unui rezultat, ci respect reciproc și dialog de la egal la egal». Este însă regretabil, mai spune ambasadorul chinez, să constatăm că, la ora actuală, «există încă adepți ai forței brute care, pentru servirea propriilor interese, se dedau la hărţuieli unilaterale, la presiuni extreme și la practici de extrateritorialitate juridică. În mod cert, este vorba de un regres față de cursul istoriei, ne aflăm în fața unui pericol la adresa regulilor intangibile ale păcii și prosperității mondiale. Dreptul și justiția sunt batjocorite».
China și UE poartă o responsabilitate mai mare ca oricând
Zhai Jun consideră că fiecare concesie ce se abate de la principii alimentează șantajul. La unilateralism, la populism și conservatorism, cel mai bun antidot este multilateralismul. Lumea, spune Zhai Jun, are nevoie mai mult ca oricând de multilateralism. «În calitatea lor de entități economice majore și de mari puteri mondiale, China și Uniunea Europeană poartă o răspundere mai mare ca oricând… Avem nevoie, prin acțiuni concrete, să ne demonstrăm determinarea și curajul pentru salvarea și viitorul multilateralismului». Ambasadorul chinez recunoaște existența unor dezacorduri, divergenţe de puncte de vedere între țara sa și Uniunea Europeană, dar faptul că părțile se respectă reciproc, poartă un dialog pe picior de egalitate, fapt ilustrat recent într-o declarație comună semnată la finele Summitului UE-China, a dat «un semnal pozitiv și încurajator întregii lumi».