Ucraina nu dorește o ofensivă militară contra rebelilor pro-ruși

Potrivit șefului forțelor armate ucrainiene, generalul Ruslan Khomchak, Kievul nu intenționează să declanșeze o operațiune militară împotriva separatiștilor din estul țării susținuți de Rusia. Această luare de poziție intervine pe fondul creșterii, în ultimele zile, a tensiunii dintre cele două țări, Ucraina acuzând Moscova că încearcă să găsească un pretext pentru o confruntare armată.

Diplomația mai degrabă decât armele, spun oficialii de la Kiev. Vinerea trecută, Ucraina a exclus oficial ideea unei ofensive militare contra separatiștilor prin vocea lui Ruslan Khomchak. Acesta a evocat riscul unor inevitabile și numeroase pierderi civile și militare. Într-un comunicat, el a subliniat că Kievul susține o „soluție politică și diplomatică” pentru recuperarea teritoriilor pierdute de sub control la declanșarea în 2014 a conflictului. Generalul Khomchak a denunțat campania de dezinformare pilotată de Rusia, spunând că Kievul ar fi cel care pregătește o ofensivă, deși, la frontiera de est a Ucrainei, Moscova mobilizează efective militare fără precedent. Această campanie, adaugă generalul Khomchak, vizează discreditarea Ucrainei pe scena internațională, dar și provocarea panicii în rândul populației din teritoriile ocupate.

În realitate, spune Kievul, dar și oameni politici occidentali, Moscova este cea care masează trupe la frontiera ucraineană cu Crimeea, peninsula anexată de Rusia, iar incidente sângeroase provocate de separatiştii pro-ruși au loc aproape zilnic. Ceea ce a determinat deplasarea la sfârșitul săptămânii trecute a președintelui Volodimir Zelenski pentru a examina la fața locului evoluția situației.

Preocuparea Statelor Unite

Informații din ultimele zile au semnalat că președintele ucrainean a primit mesaje de susținere din partea Angelei Merkel, a lui Joe Biden și a altor lideri europeni. Statele Unite au trecut la acte concrete de susținere. Washingtonul va trimite două nave de război în Marea Neagră, o acțiune care în mod cert va irita Moscova.

Surse de la Kiev justifică opoziția fermă față de o ofensivă militară în zona ocupată de separatiști prin uriașele pierderi în vieți omenești de până acum. Acest conflict a costat Ucraina 13.000 morți și aproape 1,5 milioane de persoane plecate în refugiu.


Foto: Адміністрація Президента України, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. UCRAINA. Centrala nucleara de la Cernobil. APR.ILIE. APR-Par, ILIE. Parul lui Ilie. 26-04-1986. NU am dreptul sa dorm in propria casa din august 2015 pana-n prezent, fiind privat de somn. NU aveti dreptul sa stati in propriul oras.
    TIMPUL 12 HRISTOS 12, TI.M.P.UL. TIUL-Tisbitul, M-Maini, P-Picioare. Mainile si picioarele lui Tisbitul (definitie cereasca). Miscarea mainilor si picioarelor mele in timpul prezent-continuu.
    Daca „tratamentul” mi se va continua, veti avea parte si de alte „surprize” in viitor. Nu va puneti cu mine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW