Ucraina: Rusia răspunde avertismentelor americane

Kremlinul a denunțat joi remarcile președintelui Joe Biden, care a amenințat cu un răspuns «sever» în cazul unui atac militar împotriva Ucrainei. Intervenția Moscovei intervine de asemenea în momentul în care șeful diplomației americane, Antony Blinken, se asigură, la Berlin, de sprijinul european în fața Rusiei. Cu câteva ore înaintea sosirii lui Blinken la Berlin, Casa Albă promisese din nou că va reacționa în manieră severă dacă trupe ruse vor intra în Ucraina. Situația «ar putea scăpa de sub control» în cazul unui atac rus, a pus de asemenea în gardă președintele Biden în conferința sa de presă de miercuri. Declarații pe care Kremlinul le-a calificat «destabilizatoare».

Întrevederi cruciale

La Berlin, joi dimineață, Antony Blinken a demarat întrevederi cu omologii săi german și francez, precum și cu secretarul de stat în Ministerul britanic de Externe în vederea definitivării unei strategii comune în fața Rusiei.

O întâlnire de departe crucială are loc vineri la Geneva între Blinken și Lavrov. Surse apropiate secretarului de stat american spun că acesta încă speră să găsească o «poartă de ieșire diplomatică» din tensiunile în continuă creștere între Kiev și Moscova, la frontiera de est a Ucrainei continuând să sosească efective militare de o anvergură mai mult decât surprinzătoare, lăsând să se creadă a fi iminentă o invazie în Ucraina.

Nu se dau garanții scrise

Moscova continuă să nege că are intenții belicoase, dar transportă fără încetare efective militare și armament la frontierele de sud și vest ale Rusiei și Belarus. Insistă însă asupra condițiilor enunțate fără încetare privind semnarea cu Occidentul, cu NATO, a unor tratate prin care să se garanteze că Ucraina nu va fi inclusă în NATO și că Occidentul nu mai instalează armament în țările din flancul de est al NATO, cu referire expresă la Polonia și România. Numai așa, pretinde Moscova, va avea loc o dezescaladare a tensiunilor de la estul Ucrainei. Ori, Antony Blinken a subliniat încă de miercuri, la Kiev, că nu va prezenta documente la întâlnirea de vineri de la Geneva. «Noi trebuie să vedem unde ne situăm și dacă mai sunt oportunități pentru a continua diplomația», a spus Blinken, precizând că anumite exigențe ale Rusiei sunt «clar, absolut, sortite eșecului», cum ar fi spre exemplu angajamentul de a nu extinde Alianța Atlantică la Ucraina. Moscova a înțeles, deci, că cererile sale nu sunt negociabile. Cancelarul german Olaf Scholz a eliminat miercuri ambiguitățile în privința gazoductului Nord Stream 2. Germania, principalul susținător al proiectului, s-a angajat să blocheze punerea lui în funcțiune dacă Rusia atacă Ucraina.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW