Corespondenți ai agențiilor internaționale de presă au relatat că la reuniunea de luni a Consiliului de Securitate al ONU, convocat la cererea Statelor Unite și fără acordul Rusiei (ci grație votului a 10 din cei 15 membri ai Consiliului – n.n.), între reprezentanții ruși și americani a avut loc un adevărat război al replicilor. Ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, a acuzat Washingtonul că este autorul «isteriei» create în legătură cu criza ucraineană și că «a mințit comunitatea internațională cu acuzații nefondate». Mai mult, ambasadorul rus a trimis Statele Unite la unul dintre capitolele cele mai deranjante din istoria diplomatică și militară recentă. El a reamintit că înaintea invadării Irakului în 2003, Washingtonul a dat asigurări că deţine dovezi conform cărora Irakul dispune de arme de distrugere în masă, dar care nu au fost găsite niciodată.
Nu a rămas fără replică, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, estimând că desfășurarea a peste 100.000 de militari ruși în jurul Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa «securității internaționale». Susținând că deține probe în acest sens, ambasadoarea respectivă a acuzat Moscova că vrea acum, la început de februarie, să aducă alți 30.000 de soldați ruși în Belarus, unde se află un regim similar celui rus.
Sunt pregătite sancțiuni, se va ”umbla la portofelele” apropiaților Kremlinului
În paralel cu tonul ridicat în Consiliul de Securitate, relatează presa americană, continuă manevrele diplomatice, dar și pregătirea sancțiunilor contra Rusiei. Statele Unite, dar și Regatul Unit, care este unul din terenurile de investiții preferate ale marilor bogătași ruși, au anunțat luni la New York că vor să «umble la portofelele celor din primul cerc și ale apropiaților Kremlinului». Washingtonul, a anunțat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, pregătește «dispozitive de sancțiuni specifice împotriva membrilor elitei ruse și ai familiilor lor» în cazul unui atac contra Ucrainei».
La Londra, guvernul va înăspri sancțiunile concepute contra Rusiei. «Noi, a avertizat șefa diplomației britanice, Liz Truss, avem în vedere ca cei care poartă răspunderea pentru acțiunile agresive și destabilizatoare ale Kremlinului să suporte un greu tribut… Ei vor risca înghețarea tutror avuturilor lor din Regatul Unit, fără posibilitatea de a intra pe teritoriul britanic. Va fi, de asemenea, imposibil pentru o întreprindere sau un individ să mai opereze tranzacții în Regatul Unit. Premierul britanic Boris Johnson va propune săptămâna aceasta ONU să desfășoare o forță militară «care să răspundă creșterii ostilității Rusiei față de Ucraina».