Nora Baldovin (www.b1tv.ro)
UE trebuie să își revizuiască acordul de liber schimb cu Ucraina și să introducă restricții de import pentru unele produse alimentare, a declarat miercuri comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski în fața membrilor parlamentului polonez.
Comentariile comisarului polonez contrazic poziția oficială UE
Comentariile comisarului polonez au contrazis categoric poziția oficială a UE, potrivit căreia permiterea exporturilor de alimente fără restricții din Ucraina este esențială pentru a ajuta economia țării, devastată de război.
În ultimele luni au fost posibile doar exporturi limitate de produse ucrainene prin ruta tradițională de export din Marea Neagră.
Bruxelles a deschis o rută terestră alternativă către UE atunci când a lansat așa-numitele „benzi de solidaritate” în luna mai și a semnat un acord cu Kievul în iunie pentru a suspenda toate taxele de import pentru produsele ucrainene timp de un an.
Acordul urmează să expire în vara anului viitor, dar Comisia se gândește să îl prelungească până la sfârșitul anului 2024.
„Pentru anumite produse, această politică va trebui revizuită”, a declarat Wojciechowski, citat de Politico. El a vorbit la un eveniment organizat la Varșovia de camera superioară a parlamentului polonez pe tema politicii agricole comune a UE.
În timp ce coridorul vestic este un colac de salvare pentru economia Ucrainei și pentru fermierii săi, acesta i-a expus pe fermierii din țara de origine a lui Wojciechowski la o concurență mai mare pe piață.
Cum îi afectează importurile din Ucraina pe fermierii români, bulgari și polonezi
„Cunosc preocupările fermierilor și văd problema”, a declarat Wojciechowski. El răspundea la o întrebare referitoare la faptul dacă Comisia va aborda problema importurilor de alimente din Ucraina care, în loc să fie exportate în altă parte prin intermediul culoarelor de solidaritate, rămân blocate în regiunile de frontieră ale Poloniei.
„Ajutarea Ucrainei este prioritatea noastră strategică și acest lucru este dincolo de orice discuție. Este o chestiune de securitate, dar, pentru anumite produse, această politică va trebui revizuită.
Într-adevăr, importurile de anumite produse agricole au crescut de câteva ori după deschiderea comerțului cu Ucraina. Pur și simplu, sunt prea multe bunuri care intră în țară.”
Wojciechowski a enumerat porumbul, rapița și carnea de pasăre ca exemple de produse alimentare care au „sosit în cantități excesive”. El a spus că România și Bulgaria au înregistrat, de asemenea, o creștere „problematică” a importurilor de ulei de floarea-soarelui din Ucraina.
Un raport al Comisiei privind produsele ucrainene care fac obiectul acordului de liber-schimb a constatat că UE a înregistrat o „creștere semnificativă a importurilor de… carne de pasăre, ouă, lapte praf, unt, zahăr, amidon, tărâțe și unele cereale”.
Agricultura joacă un rol vital în economia Ucrainei, reprezentând aproximativ o cincime din PIB-ul țării și 40 la sută din exporturi.
Bruxelles-ul a anunțat recent o investiție de 1 miliard de euro pentru a stimula culoarele de solidaritate terestre ale UE, prin care Ucraina a reușit să exporte aproximativ 17 milioane de tone de produse alimentare de la începutul invaziei rusești.