UE reclamă „eliberarea imediată” a opozantului belarus arestat la Minsk după deturnarea avionului civil cu destinația Vilnius


Autoritățile de la Minsk au insistat luni cu declarații în care au încercat să acrediteze ideea că interceptarea avionului comercial aflat pe ruta Atena -Vilnius, în urma unei așa-zise alarme cu bombă, a fost un act legal, refuzând să admită că adevăratul scop a fost arestarea unui opozant al regimului Lukașenko aflat la bord. Ministerul de Externe al Belarus a difuzat pe site-ul său o declarație în care respinge „acuzățiile fără fundament” ale țărilor europene și le acuză pe acestea din urmă de „politizarea” incidentului. „Incidentul, susține MAE al Belarus, trebuie privit prin prisma motivelor de securitate”, dată fiind alarma cu bombă care a condus la aterizarea forțată la Minsk.

Luări de poziție, prime sancțiuni europene anunțate

Igor Fissenko, ambasadorul statului Belarus la Paris, a fost invitat urgent la Ministerul francez de Externe, la cererea șefului diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, după ce cu puțin înainte acesta denunţase deturnarea avionului civil considerând-o un act „inacceptabil” și ceruse „un răspuns ferm și unit” din partea Uniunii Europene. Reamintim că la bordul avionului Rianair deturnat s-au aflat mai mulți resortisanţi francezi.
Serviciul diplomatic european l-a convocat și el pe ambasadorul Belarus pe lângă Uniunea Europeană, Alexandr Mikhnevitch, prilej cu care i-a adus la cunoştinţă condamnarea de către instituțiile europene și a statelor membre ale UE a deturnării, „inadmisibile”, a avionului civil de pe ruta Atena-Vilnius. Potrivit unui comunicat, luni seară,la summitul european la care participă șefii de stat și de guvern ai celor 27 membri ai UE, au fost discutate noi sancțiuni ce ar putea fi luate împotriva lui Lukașenko în urma acestui nou incident. Astfel, a fost decisă închiderea spațiului aerian al UE pentru aparatele aparținând Belarus. „Cei 27” – a informat un purtător de cuvânt – au cerut de asemenea companiilor aeriene să evite survolarea spațiului aerian al Belarus, precum și „eliberarea imediată” a opozantului Roman Protasevici și a logodnicei sale.
Denunțând a fi un „act de terorism de stat”, primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut președintelui Consiliului European, Charles Michel, ca Uniunea Europeană să discute încă de luni, la summitul european, adoptarea unor „sancțiuni imediate” împotriva Belarus. Angela Merkel a calificat drept „incredibile” justificările date de autoritățile Belarus pentru deturnarea avionului civil. „Am asistat”, a subliniat domnia sa, „la o aterizare forțată care a condus la arestarea unui opozant al lui Lukașenko, Roman Protasevici… Acesta trebuie eliberat imediat. Toate alte explicații pentru aterizarea aparatului Ryanair nu sunt deloc credibile”, a mai spus dna cancelar Merkel la sosirea la summitul european de la Bruxelles.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis luni „un răspuns forte” din partea UE contra regimului lui Lukașenko. ” Lukașenko și regimul său trebuie să înțeleagă că ceea ce s-a întâmplat este un comportament scandalos ce va avea grave consecințe”, a avertizat doamna Ursula von der Leyen.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prin purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric, a anunțat că susține „apelurile la o anchetă completă, transparentă și independentă asupra incidentului de la Minsk și cere tuturor celor afectați să coopereze la o astfel de anchetă”. Secretarul de stat american Antony Blinken subliniază într-un comunicat că Statele Unite „condamnă ferm deturnarea forțată a unui zbor între două state membre ale Uniunii Europene și cere eliberarea imediată a opozantului… Acest act șocant comis de regimul Lukașenko a pus în pericol viața a peste 120 pasageri, inclusiv a unor cetățeni americani”. Informațiile sugerând implicarea serviciilor de securitate ale Belarus și utilizarea de avioane militare pentru escortarea avionului civil sunt, în opinia lui Blinken, „profund preocupante și necesită o anchetă aprofundată”.
Într-un straniu videoclip difuzat luni seară de teviziunea publică din Minsk, Roman Protasevici a declarat că este în curs de a colabora cu anchetatorii, că „personalul se comportă cu el în manieră adecvată (sic!), respectând legislația în vigoare”…”Continuu să colaborez cu anchetatorii și am trecut la declarații privind organizarea masivelor tulburări”, a afirmat opozantul așezat la o masă în fața unei camere de luat vederi, cu evidente semne de lovituri pe față.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. // UE reclamă „eliberarea imediată” a opozantului belarus //. Paciu’/opozantu’/diliu’ … este fix Greta/nebuna, iara UE se face k k ! Altele ar trebui sa fie preocuparile UE , dar asta e ; hai, sa ne facem ca lucram … novicii-nghit orice !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW