Comisia Europeană a publicat solicitarea de propuneri pe anul 2020 pentru programul Erasmus +. 2020 este ultimul an al actualului program al Uniunii Europene pentru mobilitate şi cooperare în educaţie, formare, tineret şi sport.
Bugetul estimat de peste 3 miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de cel din 2019, va oferi şi mai multe oportunităţi tinerilor europeni de a studia, a se pregăti sau câştiga experienţă profesională în străinătate.
Ca parte a solicitărilor de propuneri pentru anul 2020, Comisia va lansa un al doilea pilot pentru ,,Iniţiativa privind Universităţile Europene”. Mai mult, UE îşi propune să creeze 35.000 de oportunităţi astfel încât studenţii şi personalul african să poată participa în program prin intermediul Alianţei Africa-Europa pentru investiţii şi locuri de muncă durabile.
Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, a declarat: ,,Sunt foarte mulţumit că în 2020 Uniunea Europeană va investi peste 3 miliarde de euro în programul Erasmus+. Ne va permite să creăm mai multe oportunităţi pentru tinerii europeni să studieze sau să se pregătească în străinătate, permiţându-le să înveţe şi să-şi dezvolte o identitate europeană. În plus, ne va ajuta să promovăm Iniţiativa privind Universităţile Europene, prin continuarea investiţiei noastre în spaţiul educaţional european. Sunt mândru să văd că instituţiile de învăţământ superior formează noi alianţe puternice, deschizând calea pentru universităţile viitorului, care funcţionează în beneficiul studenţilor, a personalului şi a societăţii europene”.
Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe şi mobilitatea forţei de muncă, a adăugat: „Noile oportunităţi de finanţare Erasmus pentru sectorul educaţional şi al formării profesionale vor consolida Comunitatea Educaţiei şi Formării Profesionale; creând o punte de legătură între sectoare, regiuni şi ţări. Consolidarea ErasmusPro va stabiliza aceste legături, oferind în acelaşi timp mai multe oportunităţi pentru educaţie şi formare profesională.”.
Orice instituţie publică sau privată – ce activează în domeniile educaţiei, tineretului, formării şi sportului – poate solicita finanţare în cadrul acestei runde de propuneri. În plus, pot aplica grupuri de tineri active în domenii pentru tineret, dar care nu sunt constituite oficial drept organizaţii de tineret.
Comisia a publicat în 5 noiembrie, „Ghidul programului Erasmus+” în toate limbile oficiale ale UE. Ghidul furnizează solicitanţilor detalii despre toate oportunităţile puse la dispoziţie în învăţământul superior, în educaţia vocaţională şi formare profesională, în educaţia şcolară şi educaţia adulţilor, dar şi în domeniile tineretului şi sportului din cadrul programului Erasmus + în 2020.
Universităţi europene
Primele 17 universităţi europene au fost selectate în iunie 2019 şi sunt în curs de a-şi începe activităţile. A doua solicitare de propuneri lansată astăzi pleacă de la această primă fază de testare.
Iniţiativa va fi tema principală a unui eveniment al Comisiei Europene din 7 noiembrie 2019, unde toate universităţile europene selectate până acum se vor reuni pentru prima dată pentru a face schimb de informaţii şi pentru a discuta cu studenţii, rectorii şi ministerele responsabile pentru învăţământul superior despre următorii paşi. Şi alte universităţi vor fi reprezentate la dezbaterile despre viitorul învăţământului superior în Europa.
Educaţie, formare profesională şi învăţare pentru adulţi
Acesta va fi al treilea an al Parteneriatelor de schimb interşcolar – o acţiune Erasmus + care oferă oportunităţi şcolilor din Europa de a face schimburi de experienţă (elevi şi profesori). În ultimii doi ani, au participat peste 15.000 de şcoli, iar în 2020, alte 9.000 de şcoli vor beneficia de această ocazie.
În educaţia şi formarea profesională, investiţiile se concentrează pe ErasmusPro – oportunităţi pentru studenţi şi ucenici de a petrece între trei luni şi un an în străinătate, dezvoltându-şi competenţele profesionale şi lingvistice.
De la lansarea sa în 2018, ErasmusPro a reuşit să crească interesul pentru plasamentele pe termen lung în educaţia vocaţională şi formare şi a sprijinit anual peste 12.000 de cursanţi. Sprijinul va contribui, de asemenea, la înfiinţarea Centrelor de Excelenţă transnaţionale pentru educaţie vocaţională şi formare profesională, integrate în strategiile de dezvoltare locale şi regionale. Centrele vor colabora cu alte sectoare de educaţie şi formare, cu mediul de afaceri şi comunitatea ştiinţifică pentru a dezvolta o programă de înaltă calitate axată pe abilităţi sectoriale.
În sectorul instruirii adulţilor, sprijinul financiar va contribui la înfiinţarea sau consolidarea reţelelor regionale sau naţionale ale furnizorilor de programe de educaţie pentru adulţi, astfel încât aceştia să poată oferi un număr crescut de proiecte de calitate pentru următorul program Erasmus.
Oportunităţi suplimentare în Alianţa Africa-Europa
La fel ca în 2019, solicitarea de proiecte din acest an va oferi oportunităţi suplimentare pentru a sprijini schimburile, astfel încât studenţii şi personalul african să poată participa la Erasmus +.
Cu 26.247 de schimburi deja realizate, obiectivul este de a sprijini 35.000 de persoane până în 2020, aşa cum a fost anunţat în Alianţa Africa-Europa pentru Investiţii şi Locuri de Muncă Durabile. De asemenea, universităţile pot solicita consolidarea capacităţii în cadrul proiectelor de învăţământ superior, care contribuie direct la recomandările făcute la o recentă Conferinţă la nivel înalt Africa-Europa pe tema colaborării în învăţământul superior
Istoricul programului Erasmus
Erasmus + este programul Uniunii Europene pentru mobilitate şi cooperare transnaţională în domeniile educaţiei, formării, tineretului şi sportului pentru perioada 2014-2020. Programul actual, precum şi succesorul său, care intră în vigoare în 2021, au un rol esenţial în a face Spaţiul European de Educaţie o realitate până în 2025.
Erasmus + îşi propune să faciliteze accesul la program pentru participanţi din toate mediile, punându-se un accent deosebit pe ajungerea la persoane cu dezavantaje sociale, economice, fizice sau geografice.
Comisia a propus în luna mai a anului 2018 dublarea bugetului Erasmus la 30 de miliarde de euro pentru 2021-2027, pentru ca aproape 12 milioane de persoane să aibă posibilitatea unei experienţe în străinătate.