În situația pandemică pe care o traversăm, agravată de severa criză de pe piața energiei, care, practic, riscă să aducă populația și instituțiile publice în incapacitate de plată, Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) propune o soluție viabilă, și anume implicarea reală și de drept a confederațiilor patronale și sindicale, reprezentative la nivel național, în baza Constituţiei și a Legii. Practic, se solicită primarilor și Consiliilor locale să apeleze la expertiza reprezentanților de drept în dialogul social. În acest context, UGIR a transmis joi către Primarul General al Municipiului București o scrisoare deschisă considerată ca solicitare legală și ofertă de suport. Prezentăm integral textul acesteia: “În lumina ultimelor evenimente generate de pretinsul conflict de muncă la STB și, mai ales, cunoscând că instrumentul dialogului social gândit prin Legea 62/2011 a Dialogului social nu este valorificat, vă propunem să analizați și să aprobați constituirea unei Subcomisii de Dialog Social la nivelul Primăriei capitalei, în baza art.120 și art.121 a Legii 62/2011.
Considerăm că noua CDS la nivelul Primăriei, prin implicarea angajată şi responsabilă a celor trei părți la dialog (autoritate locală-patronate-sindicate), poate valorifica dialogul social în procesul de reformă și dezvoltare economico-socială pe plan local, a comunității și ecosistemului economic al capitalei.
Dialogul în cadrul CDS pe teme curente ce vizează capitala va asigura o reală consultare cu partenerii sociali și, astfel, o înțelegere, o cunoaștere și o promovare corespunzătoare a inițiativelor ce au impact socio-economic. Pe lângă proiectele de dezvoltare, de ameliorare, de construcție, CDS poate discuta și următoarele:
-Monitorizarea stărilor conflictogene și elaborarea propunerilor de rezolvare în fază incipientă – prevenție;
-Consultarea partenerilor sociali în stabilirea taxelor la nivel local pentru a le păstra la un nivel suportabil;
-Dezbaterea propunerilor de înființare a parcurilor industriale și a altor proiecte de afaceri;
-Identificarea investițiilor care se pot realiza prin PPP;
-Dialog constant cu Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov;
-Crearea de “celule anticriză” la nivel local;
-Stimularea constituirii de parteneriate teritoriale pe orice temă de interes comun;
-Puncte de vedere privind Hotărârile cu impact major;
-Soluții privind formarea şi perfecţionarea capitalului uman prin legarea mai strânsă a învăţământului, în special a celui profesional și tehnic, de nevoile reale ale dezvoltării economiei capitalei.
Obiectivul general al demersului nostru este de a creşte gradul de implicare al partenerilor sociali (patronate și sindicate) în procesele decizionale ale autorităților publice locale, în beneficiul mediului socio-economic, dar și de înțelegere mai bună a perspectivelor și planurilor de dezvoltare locale“.
Inițiatorul acestui demers este vicepreședintele Uniunii Generale a Industriașilor din România, Radu Godeanu: “Este un prim pas și sunt convins că reprezentanții UGIR din teritoriu îl vor multiplica drept un exemplu de bune practici în aplicarea Legii. Mizăm, în acest demers, pe suportul confederațiilor patronale și sindicale reprezentative la nivel național” – a declarat Radu Godeanu, Vicepreședinte UGIR.