Eugen MĂRUȚĂ (gds.ro)
Au loc ultimele probe la cel mai modern grup pe cărbune din România de la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO).
Lucrările se apropie de final și au loc ultimele reglaje, în așa fel încât să nu se producă avarii după o perioadă scurtă de funcționare. Conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja, grupul energetic numărul 5 de la Rovinari va fi cel mai modern grup pe bază de cărbune din România și cel mai probabil, ultimul grup pe cărbune care va mai fi modernizat de țara noastră.
Probele au fost declanșate în urmă cu o lună și jumătate și ar trebui să fie gata la finalul lunii septembrie. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut public faptul că în cursul lunii octombrie ar trebui ca blocul energetic să fie pus în funcțiune și să fie la dispoziția Dispeceratului Energetic Național.
Nu crede că va fi un plus pentru CEO
Cu toate că ar trebui să fie un plus pentru Complexul Energetic Oltenia și pentru Sistemul Energetic Național, blocul energetic numărul 5 de la Sucursala Electrocentrale Rovinari nu va fi un câștig prea mare. Poate doar în ceea ce privește eficiența, dacă a fost reabilitat cum trebuie.
Potrivit liderului de sindicat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, grupul energetic numărul 5 va fi pus în funcțiune, însă nu va fi un plus pentru Termocentrala de la Rovinari.
„Eu cred că va fi pus în funcțiune, dar trebuie să oprească altul. Nu au cum să meargă cu un total de 3 grupuri. Cel puțin din punctul de vedere al resursei umane. Apoi vorbim și de nevoia de cărbune. Nu cred că pot să meargă cu trei grupuri enegetice foarte mult timp. Poate când vom avea perioadele critice de la iarnă. Dar nici atunci nu se va putea funcționa prea mult timp”, a menționat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.
A costat peste 100 de milioane de euro
Potrivit CEO, mai sunt de executat ultimele lucrări în ceea ce privește racordarea blocului energetic numărul 5 la instalația de desulfurare a grupului energetic numărul 3 care a fost închis anul trecut. Investițiile în modernizarea grupului energetic numărul 5 au fost demarate în urmă cu aproape un deceniu și au fost estimate undeva la peste 100 de milioane de euro.
Grupul energetic numărul 5 modernizat ar trebui să mai funcționeze fără probleme încă 15 – 17 ani, dacă va mai exista până atunci producție de energie pe bază de cărbune în România. Problema este că, potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, toate grupurile energetice pe bază de cărbune vor intra în rezervă de la 1 ianuarie 2026. Așadar, grupul energetic numărul 5 de la Rovinari ar putea să funcționeze numai un an de zile, după inaugurare și după ce s-a cheltuit suma de peste 100 de milioane de euro cu modernizarea.